Отворене три обновљене амбуланте породичне медицине

Срна
Отворене три обновљене амбуланте породичне медицине

Брод - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и начелник општине Брод Илија Јовичић данас су отворили амбуланте породичне медицине у мјесним заједницама Лијешће, Колибе Горње и Врела Доња, у чију обнову је уложено око 500.000 КМ.

"Посредством Пројекта јачања примарне здравствене заштите уложено је 47 милиона КМ у протеклих 10 година", рекао је Богданић.


Он је подсјетио да је тим пројектом изграђено и реконструисано 120 централних објеката и већих амбуланти, те реконструисано више од 300 амбуланти породичне медицине.

"На овај начин, желимо да цјелокупно становништво Републике Српске има једнако доступну и квалитетну здравствену заштиту", додао је Богданић истичући да је ово типски начин опремања свих амбуланти.

Он је додао да су у овим амбулантама створени сви услови за спровођење превенције лијечења, па чак и појединих лабораторијских претрага.

"Мој приједлог је да се овдје нађе простор за превентивну стоматологију, како би се могле спровести мјере превенције у раном узрасту", истакао је Богданић.

Он је навео да је у овој локалној заједници Пројектом јачања здравствене заштите уложено више од 500.000 КМ, односно у централном објекту Дома здравља, те у амбуланте у Лијешћу, Горњим Колибама и Врелима Доњим.

"Свакако ћемо наставити да подржавамо Дом здравља у овој општини, а обећали смо да ће бити набављено и једно санитетско возило", рекао је он.

Богданић је додао да постоји разумијевање за потребе локалних заједница које су претрпјеле велику штету у протеклим ратним дешавањима.

"Влада ће чинити све, без обзира на тешкоће које имамо. На тај начин смањићемо трошкове, а корисници ће имати медицинске услуге готово на кућном прагу", истакао је Богданић.

Начелник општине Брод Илија Јовичић изразио је задовољство данашњим догађајем и додао да је увјерен да су задовољни и зравствени радници и мјештани.

"Брига о здрављу је универзална категорија, сигурно на првом мјесту приоритета. Сада је наша здравствена заштита побољшана", додао је Јовичић.

Он је захвалио Влади Републике Српске, јер је Брод међу првим општинама у којима је реализован овај пројекат.

"Општина је учествовала са око 170.000 КМ, што је трећина износа. Остатак је обезбиједила Влада Српске, односно Министарство здравља и социјалне заштите", истакао је Јовичић.

Директор Дома здравља Брод Зоран Видић рекао је да здравствена заштита у овој општини организована концептом породичне медицине која је подијељења у 10 амбуланти.

"Седам амбуланти се налази у централном објекту у граду, док три имамо на подручју мјесних заједница", додао је Видић.

Предсједник мјесне заједнице Лијешће Горан Џабић захвалио је Министарству и локалној заједници на спровођењу овог пројекта, јер ће, каже, на овај начин мјештани лакше доћи до медицинских услуга.

"Лијешће је као једна од највећих мјесних заједница у овој општини, заслужило да има овакав објекат. До данас смо морали ићи у Брод, а ово ће помоћи свим мјештанима", додао је Џабић.

Спровођење пројекта почело је након што су представници Министарства здравља и социјалне заштите, Дома здравља и Општине Брод, те Фонда здравственог осигурања Републике Српске потписали Споразум о обавезама и одговорности у процесу примјене Пројекта јачања здравственог сектора.

Пројекат је био подијељен у три фазе. У првој је обављена санација и адаптација Дома здравља Брод, односно амбуланти породичне медицине и лабораторије.

У другој фази обновљене су амбуланте породичне медицине на сеоском подручју, Лијешће, Колибе Горње и Врела Доња, док су у трећој фази амбуланте добиле медицинску опрему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана