Отворена традиционална “Kосидба на Балкани”

ГС
Отворена традиционална “Kосидба на Балкани”

МРКОЊИЋ ГРАД - Традиционална 34. манифестација “Дани косидбе на Балкани - Меморијал Лазар Лакета”, која је окупила 19 учесника из региона, почела је данас на овом излетишту код Мркоњић Града.

Mинистар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић је истакла да се овом манифестацијом чува традиција и штити култура и идентитет не само овог краја већ и српског народа. Указала је да је ово и спортска манифестација, те да ће посјетиоци моћи да виде вјештине учесника из Репубилке Српске, цијеле БиХ и других земаља.

Напомиње да се манифестација сваке године одржава у част некадашњег шампиона Европе у ручном кошењу траве Лазара Лакете из Мркоњић Града који је 1992. године погинуо у Одбрамбено-отаџбинском рату.

-Традиција ручног кошења траве је нешто што данас готово не живи. Чување тога од заборава је задатак свих нас, као и оних генерација који долазе - рекла је она.

Стојичићева је истакла да је занимљиво да је Мркоњић Град био познат по изради коса варцарки које су се продавале широм бивше Југославије и које се и данас помињу као најквалитетније.

Стојичићева је захвалила Агенцији за привредни развој општине Мркоњић Град што је устрајна у његовању ове манифестације, чиме штити културу и идентитет не само овог краја већ и српског народа.

-Захваљујем и свим такмичарима, желим им пуно успјеха и добар откос - нагласила је она.

Предсједник Скупштине општине Мркоњић Град Стевица Еремија прогласио је манифестацију отвореном, а потом је служен парастос Лазару Лакети, оснивачу овог такмичења. Помену је присуствовао, између осталих, начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић који је прислужио свијећу код гроба Лакете.

Претходно је одржан дефиле косаца из Србије, Републике Српске, као и ФБиХ.

Традиционална манифестација “Дани косидбе на Балкани - Меморијал Лазар Лакета” једна је од најатрактивнијих ове врсте на простору бивше Југославије чији циљ је очување обичаја и традиције мркоњићког краја, као и промоција природних љепота овог подручја.

Организатор је Агенција за привредни развој, а покровитељ општина Мркоњић Град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана