Отворена прва радионица кувања у Републици Српској: Врхунски кувари откривају чари домаће кухиње

Јана Кезић
Отворена прва радионица кувања у Републици Српској: Врхунски кувари откривају чари домаће кухиње

БАЊАЛУКА - За све љубитеље добре кухиње спремне да усавршавају кулинарске способности, али и странце који желе да се окушају у прављењу традиционалне домаће хране којом увијек буду очарани, јуче је отворена и прва “Кухињица” радионица кувања у Републици Српској.

Идеју за отварање ове школе “закували” су директорица “Кухињице” за БиХ Зорица Ђукић и њен пословни партнер и колега Дарио Клинцов.

- Дарио је имао сјајне идеје које су се претвориле у стварност. Контактирали смо бројне куваре на нашим просторима и сви су идеју прихватили са одушевљењем - казала је Ђукићева.

Циљ им је, како каже, да грађанима открију тајне кувања, али и да изњедре професионалне куваре који су данас веома потребни на тржишту.

- Осмислили смо курсеве који ће трајати мјесец или два за оне који желе да усаврше своје кулинарске способности, као и неке основне за оне који немају искуства - истакла је Ђукићева.

Објаснила је да се могу пријавити сви који желе, а цијене курса зависе од трајања и од онога шта жели да се научи.

- Мислим да ће једнодневни курсеви бити најинтересантнији. Они су највише намијењени странцима који желе да упознају нашу кухињу и специјалитете, којима су увијек одушевљени. Помоћи ћемо им да науче да спреме нешто од тога - рекла је Ђукићева.

Клинцов је казао да се идеја за отварање ове школе родила прије неколико година и да му је веома драго што је дошло до реализације.

- Концепт школе за кување је осмишљен као курс за стране језике, полазник може да бира колико времена ће га похађати - рекао је Клинцов.

Радионицу је јуче у Бањалуци отворила министарка трговине и туризма РС Сузана Гашић, казавши је да ће овај пројекат окупљати људе који воле да кувају и оне који желе да усаврше кулинарско знање, а све то уз помоћ професионалаца.

- Ово је један у низу пројеката које министарство подржава, а који ће унаприједити сектор угоститељства, јер свједоци смо да нам заиста требају професионални кувари и конобари и други радници у том сектору - казала је Гашићева и додала да је министарство издвојило 5.000 КМ за набавку намирница за јучерашњи догађај, а дио хране биће упућен и у јавну кухињу “Мозаик пријатељства”.

Да се кувати мора првенствено с љубављу, без обзира на то да ли се јело спрема за најмилије или за госте неког угоститељског објекта, сагласни су сви врхунски кувари, који истичу да је уз то потребно и много праксе.

Бањалучки кувар Драган Шљивић казао је да се нада великом одзиву људи, јер је ово прва школа ове врсте на нашим просторима.

- На основу пријава направићемо план за обучавање нових кулинарских нада, као и теме које ћемо радити - рекао је Шљивић.

Новосадски кувар Александар Ристић каже да се посебно радује дружењу током радионице, али и томе што ће боравити у Бањалуци.

- Пренећу све оно што знам људима који желе да науче. Мислим да ће пре свега бити добро дружење, а уз то ћемо и научити нешто ново - рекао је Ристић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана