Отворена изложба Словенци од доласка до данас

Срна
Отворена изложба Словенци од доласка до данас

Приједор - У приједорском Музеју Козаре вечерас је отворена документарно-историјска изложба под називом "Словенци од доласка до данас" коју је организовало Удружење Словенаца "Липа" из Приједора.

Предсједник овог удружења Аленка Удуч истакла је да Удружење Словенаца сваке године приликом своје годишњице организује неки културни догађај у граду.

"Ове године поводом 18 година рада организовали смо ову изложбу која је била раније у Бовцу, а предвиђамо да ће наредне године бити представљена и у Љубљани и Новом Месту", изјавила је Удучева на отварању ове изложбе.

Она је додала да изложба обухвата око 200 фотографија од којих неке датирају још од далеке 1887. године па до данашњег дана, које су изложене на шездесетак паноа.

"То је већином материјал који је прикупљен приликом писања књиге жБило кад, било гдје, увијек смо Словенциж и додатни материјал који ће у идућој години бити преточен у још једну књигу како бисмо их сачували од заборава", истакла је Удучева.

Она је додала да, осим фотографија и документарне грађе, изложбу чине и стари предмети међу којима и хармоника стара више од 100 година.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић рекао је, отварајући изложбу, да је проучавање историје и представљање историјског садржаја једно од примарних активности овог музеја, посебно када је ријеч о представљању садржаја регионалног карактера, а што је уско у вези са подручјем Приједора.

"Велики је значај ове изложбе у овогодишњем програму рада музеја, јер је ријеч о изложби и која на занимљив и визуелно прихватљив начин уз мноштво фотографија, докумената и експоната представља живот Словенаца на овом простору који су се ту почели досељавати још у 19. вијеку и то је трајало све до Другог свјетског рата", истакао је Радоњић.

Изложба је била увод и традиционалну Божићну забаву која се већ 18 година организује у Приједору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана