Отворена изложба “Ромулина кућа од Диониса до Христа”

Срна
Отворена изложба “Ромулина кућа од Диониса до Христа”

СРЕБРЕНИЦА - У галерији Културног центра Сребреница данас је отворена изложба под називом “Ромулина кућа од Диониса до Христа” Народног музеја Зајечар, као дио сарадње са Археолошким музејом “Римски муниципиум” Скелани код Сребренице.

Директор скеланског музеја Свјетлана Марковић рекла је да је сарадња са Народним музејом Зајечар отпочела прије двије године када су се руководства упознала на једном међународном скупу који се бави заштитом касних античких мозаика, одакле је и кренула сарадња.

“Изузетно је важно истаћи да су ископавања и рестаураторски радови на Гамзиграду код Зајечара почели 1953. године или три године након формирања музеја, а од 2007. године званично је уписана на листу свјетске баштине под заштитом Унеска”, рекла је Марковићева.

Директор Народног музеја Зајечар Маја Живић истакла је да је повезивање оваквих институција од велике важност у заштити и промоцији римских градова на Балкану.

“Изложба представља ретроспективу и документарну причу о једном мјесту, а поред изложбе ту је и апликација путем које сви заинтересовани могу да се упознају са овим археолошким налазиштем”, истакла је Живићева.

Изложба “Ромулина кућа од Диониса до Христа” на сажет начин приказује Ромулијану, меморијалну градњу императора Галерија, у мјесту његовог рођења. На њој је приказано и дуго живљење на простору Галеријеве палате од неолита до почетка друге половине 11. вијека.

Изложба ће бити отворена до 1. новембра сваким радним даном од 7.00 до 15.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана