Отворена изложба радова полазника “Сфумата” у Бијељини: Платна осликана искуством и маштом

Љиљана Алексић
Отворена изложба радова полазника “Сфумата” у Бијељини: Платна осликана искуством и маштом

БИЈЕЉИНА - Бијељинској публици представљено је 45 радова полазника сликарске радионице “Сфумато”, која окупља заљубљенике у ову умјетност, од најмлађих до оних који у позним годинама откривају свој таленат.

Платна осликана маштом, али и искуством сви становници могу погледати у Центру за културу “Семберија”.

- Сви радови су акрилит на платну, а тематика је разнолика у зависности од узраста полазника. Малишани су радили углавном цртеже животиња или стилизоване пејзаже, док су старији радили озбиљније портрете или мртву природу - рекао је Споменко Ђекић, који води радионице које тренутно похађа око 50 полазника.

У школи сликања, поред најмлађих, све је више и оних који у позним годинама откривају таленат за сликарство.

- Мала дјеца су генерално талентована само је битно да их заинтересујемо и радимо са њима, а имамо и полазнике од 20, 30 па чак и 50 година. Битно је истаћи да за таленат никада није касно. Битна је љубав, воља, труд и рад - каже Ђекић.

Петнаестогодишњакиња Тара Стојић сликарством се бави три године, а од најранијег узраста, како каже, вољела је да се дружи са оловкама и бојицама. Касније је свој таленат надоградила у сликарској радионици.

- То је препознала и моја породица и мама и бака су ме уписале на часове сликања који ми много помажу - каже Тара, која се на изложби представила цртежом мртве природе.

Седмогодишња Оливера Петровић већ неколико година похађа часове сликарства. Како каже свакодневно научи нешто ново.

- На часовима сликамо, учимо нешто ново, гдје се стављају свјетлије, а гдје тамније боје. За ову изложбу насликала сам дрвеће. На радионицама је јако лијепо и када сликам уживам. Мени то прија. Мама је видјела да знам да цртам и уписала ме је на часове сликања - испричала је Оливера.

Техника

Сликарска радионица “Сфумато” отворена је прије четири године.

- Сфумато је техника сликања коју је афирмисао Леонардо Да Винчи. То је техника гдје се боја много спорије суши, али изгледа љепше. Леонардо је унаприједио ту технику и трудио се, да док слика, све боје спаја тако да тај прелаз буде што блажи, да је све равна површина без неких наглих потеза. Тај благи прелаз ствара неки ефекат измаглице. Као велики љубитељ ренесансе одлучио сам да тако назовем радионицу - појашњава Споменко Ђекић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана