Отворена изложба о 100 година рударења у Приједору

Срна
Отворена изложба о 100 година рударења у Приједору

Приједор - У Музеју Козаре вечерас је отворена документарна изложба под називом "100 година Рудника жељезне руде жЉубијаж", аутора Миленка Радивојца, музејског савјетника и Ведране Адамовић, вишег кустоса музеја.

Ријеч је о документарној изложби фотографија, текстова и експоната међу којима је и аутентичан грумен руде који сви заједно симболично осликавају цијели један вијек индустријског рударења на овом простору.


Аутор изложбе Миленко Радивојац истакао је да изложба носи дух захвалности свим оним градитељима рударске историје на овим просторима, њиховој привржености и љубави према Рудницима жељезне руде /РЖР/ "Љубија".

"Изложба обухвата Мезеје, старо панонско племе које је прво почело да рудари у овим крајевима, затим о насељавању Римљана, али и о турском и аустријском периоду, отварању државног рудника и борби тог рудника да опстане", рекао је Радивојац.

Отварању изложбе је присуствовао и градоначелник Приједора Миленко Ђаковић који је изразио наду да ће рударење још дуго живјети на подручју Приједора, а које је увијек било тежак, али частан посао.

"Стари рудници су изградили многе објекте у нашем граду и Приједор се тиме поноси. Ове манифестације имају циљ да истакну значај РЖР-а не само у локалној заједници и БиХ, већ и на ширем простору", рекао је Ђаковић.

Директор РЖР "Љубија" Станко Вујковић подсјетио је да је ова изложба једна од бројних манифестација које су посвећене 100-годишњици Рудника и биће отворена до 20. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана