Отворена изложба „Милева Марић Ајнштајн“ у Челинцу

Срна
Foto: Срна

ЧЕЛИНАЦ- У холу Средњошколског центра у Челинцу отворена је изложба "Милева Марић Ајнштајн", чији је аутор Савез иноватора Републике Српске, а реализована је уз подршку Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске.

Начелник општине Челинац Владо Глигорић изразио је задовољство што је изложба о овој знаменитој Српкињи постављена управо у Средњошколском центру, мјесту гдје будући академски грађани стичу знања о животу и науци.

"Име Милеве Марић Ајншајн до скоро је било потпуно запостављено у јавности и науци. Изузетна ученица и математичарка је била тек пета жена која је уписана на циришки Политехникум, што говори о њеној интелектуалној моћи", подсјетио је Глигорић и додао да општина Челинац од прије 10 година има улицу која носи име ове научнице.

Директор Народне библиотеке Челинац Јелена Иванковић нагласила је да је Милева Марић Ајнштајн имала бриљантне идеје, те да се и данас воде дебате о њеном доприносу научним достигнућима супруга Алберта Ајнштајна, који никада јавно није признао њене заслуге.

"Иако има и оних који сматрају да нема доказа да му је помогла, већина проучавалаца сагласна је да је тај значај и те како умањен и цензурисан, те да је неправедно запостављена", нагласила је Иванковићева.

О изложби и чувеној Српкињи говорио је предсједник Савеза иноватора Републике Српске Милован Бајић, који је истакао да Савез редовно организује изложбе научника који су задужили свој народ, те је тако, осим изложби о Николи Тесли и Милутину Миланковићу, дошао ред и на Милеву Марић.

"Изложба је обишла већину градова и општина у Републици Српској, а надамо се да ће за неког од младих људи она бити подстрек за даља истраживања. Представљена је на 30 банера, од којих сваки чини једну малу причу, етапу из њеног живота, брака са познатим нобеловцем и научног рада", рекао је Бајић.

Он је подсјетио да се преписка Милеве и Алберта налази у архиви у Израелу и није цијела доступна за јавност, а могла би много да расвијетли њен утицај на Ајнштајнов рад и пружи одговоре на питања ауторства.

Милева Марић Ајнштајн умрла је у Цириху 1948. године, а вијест о њеној смрти није нигдје објављена. Тек је 2004. године јавност сазнала за њен гроб.

Изложбу у Челинцу, која је отворена до 10. априла, организовала је Народна библиотека "Иво Андрић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана