Отворена фото-изложба "Добрљин епоха једног времена"

Срна
Отворена фото-изложба "Добрљин епоха једног времена"

НОВИ ГРАД - У Новом Граду отворена је фото-документарна изложба "Добрљин епоха једног времена" о привредном и културном развоју Добрљина до 1941. године.

Директор Културно-образовног центра Нови Град Дражен Бабић рекао је да су фотографије сакупљене од неколико породица у Добрљину и да на аутентичан начин приказују привредни и културни развој овог мјеста, а у припреми је и каталог о овој теми.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је поводом синоћњег отварања изложбе да је Добрљин у то вријеме имао карактеристике озбиљног, модерног и индустријског насеља.

"Једна од двије пилане у БиХ формирана је управо у Добрљину и то је била једна окосница тадашњег жШипадаж који је извозио дрвне сортименте са подручја тадашње Босне. Развој Добрљина почео је 1878. године", рекао је Дрљача.

Мирјана Дрљача, документарист галерије у којој је изложба постављена, каже да изложба прати двадесете и тридесете године прошлог вијека, те да даје стваран увид о развоју друштвеног живота, индустријализације и привредног развоја Добрљина.

Она је навела да изложбу чини 45 фотографија које је обрадио и припремио Јован Јелић из Београда.

Јелић је навео да су фотографије настале између Првог и Другог свјетског рата.

"Остала двојица аутора изложбе су Милојко Весковић и Славко Хофман. Успјех је што су фотографије сачуване. Ово је валидан докуменат да видимо како су људи живјели", рекао је Јелић.

Изложба је постављена до 4. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана