Отворен сајам меда и вина Требиње 2015

Срна
Отворен сајам меда и вина Требиње 2015

Требиње - Сајмом меда и вина, вечерас су у Требињу почеле Преображењске свечаности организоване поводом крсне славе града и Саборног храма - Преображења Господњег.


Сајам "Требиње 2015", који је отворен у Улици Јована Дучића у центру града, окупио је 27 пчелара и 13 винара са подручја Херцеговине, Републике Српске и Србије.

Отварајући манифестацију, предсједник Скупштине града Слободан Пртило истакао је да је Требиње препознатљиво по добрим винима и меду што говоре и многобројна освојена признања и медаље на сајмовима у региону.

Пртило је нагласио да требињско подручје има значајне потенцијале и капацитете у производњи природне хране, меда са високим квалитетом и вина од различитих сорти грожђа.

Отварању сајма присуствовао је и члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

На сајму су, као и претходних година, уз мед и вино представљни и други пчелињи производи – мелем од меда, прополиса, љековите масти на бази меда, те домаћи ликери и ракије.

Један од требињских пчелара Слободан Барзут на свом штанду изложио је разне пчелиње производе за које је добио највећа признања у земљи и иностранству.

Барзут каже да се херцеговачки мед првенствено одликује високим квалитетом, јер се пчеле хране најљековитијим биљем.

"На сајмовима гдје се представља херцеговачки мед прво мјесто је без сумње загарантовано", каже Барзут и додаје да је цијена килограма меда 18 КМ.

У оквиру Преображењских свечаности вечерас ће у Музеју Херцеговине бити отворена изложба слика "Јелена Велика - Краљица", промовисана књига "За српску војску - једна заборављена прича" Милета Михајловића, те одржано музичко-поетско вече.

Прослава Преображења Господњег биће настављена сутра ујутро Светом архијерејском литургијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана