Отворен реконструисани планинарски дом на Палама

Срна
Отворен реконструисани планинарски дом на Палама

Пале - На Палама је данас отворен реконструисан планинарски дом "Стајна", у који је уложено 30.000 КМ.

Начелник општине Пале Бошко Југовић, који је отворио дом у оквиру обиљежавања крсне славе и Дана општине, рекао је да планинарски дом и околина пружају велике могућности као што је планинарење, живот у природи, затим манифестација Дани љекобиља и обука планинарског друштва.


Југовић је нагласио да су успјели да спасу један објекат од пропадања који је некада био школа и оставили га будућим нараштајима на чување и кориштење.

Предсједник планинарско-еколошког друштва "Романија" Радоје Војводић рекао је да је реконструкцију дома финансирао Програм УН за развој /УНДП/, преко пројекта "Виа Динарика".

"То је један од најпрестижнијих пројеката који је 2014. године проглашен као свјетски хит, и од њих смо успјели да добијемо 13.600 КМ, а од општине Пале 3.000 КМ", истакао је Војводић и додао да су од пријатеља добили грађевински материјал вриједности преко 8.000 КМ.

Према његовим ријечима, планинарски дом у Стајни биће центар окупљања, јер има најављене госте који ће се такмичити у планинарском бициклизму.

Војводић је подсјетио да је овај дом некада био сеоска школа, који је прије реконструкције био у лошем стању, али да је данас прави "љепотан".

Објекат је изграђен 1952. године. Опремљен је са 40 кревета, тоалетом и салом за састанке капацитета 60 мјеста, као и преко 4,5 хиљаде квадрата површине за камповање.

"Људи се враћају планинама, природи и здравом начину живота. Ово што ми имамо овдје се не може наћи лако", наглашава Војводић.

Планинарско-еколошко друштво "Романија" са Пала основано је 1979. године, а чланови су освајали врхове Европе, Африке, Јужне Америке и многе друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана