Отворен нови мост који спаја Станаре и Прњавор, мјештани одахнули

Дијана Дујић
Отворен нови мост који спаја Станаре и Прњавор, мјештани одахнули

Станари - Мост на ријеци Укрини у Драгаловцима, који спаја Станаре и Прњавор, јуче је пуштен у пробни саобраћај, послије готово годину и по од почетка његове градње.

У изградњу моста дужине око 81 и ширине готово девет метра уложен је 1,1 милион марака.

В.д. директора "Путева РС" Ненад Нешић је казао да је мост пуштен у пробни, а не трајни саобраћај, јер временске прилике нису дозволиле да буду завршене дилатације.

На питање зашто се толико чекало на отварање моста, с обзиром на то да су радови почели 17. августа 2015. године, а рок за њихов завршетак је био шест мјесеци, Нешић је казао да су се десиле непредвиђене околности.

- Најбитније је да је мост напокон пуштен у употребу, што ће олакшати живот становницима двије општине - рекао је Нешић.

Мјештани Драгаловаца и околних села кажу да су коначно одахнули. Муку су мучили у протеклих годину и по користећи заобилазни пут кроз село Брестово, који је, посебно сада, послије сњежних падавина, у лошем стању. Није им јасно зашто су морали оволико да чекају, а посебно их је наљутило то што је на мост крајем прошле године постављена пјешчана барикада, да не би могли да га користе.

- Да није пуштен саобраћај, ми бисмо морали сами да отворимо мост. Били смо спремни и да уклонимо пјешчану барикаду - поручио је Срећко Ћук из Драгаловаца.

Недељко Ћућић каже да често иде према Кулашима, мјесту удаљеном свега три и по километра од његове куће.

- Возим супругу на посао сваки дан у Кулаше и био сам приморан да обилазим седам километара у једном правцу - испричао је Ћућић.

Пуштању моста у саобраћај присуствовали су и први људи општина Станари и Прњавор, Душан Панић и Дарко Томаш.
Панић је истакао да се отварањем моста и Станари отварају према западном дијелу Српске и према Бањалуци. 

- Општина Станари је испоштовала све што је било потребно. Иако је градња трајала дуже, сада имамо модеран мост који ће служити свима - казао је Панић.

Томаш је рекао да су у општини Прњавор још 2011. године поручивали да је ово један од веома важних пројеката.

- У то вријеме мост је био у лошем стању, па се саобраћање возила тежих од пет тона из Прњавора одвијало преко Дервенте према Станарима и Добоју. Отварањем моста тај проблем је ријешен, јер ће се преко њега, осим путничког, моћи одвијати и саобраћај теретних возила - изјавио је Томаш. 

Надзор над аутопутем

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић посјетио је јуче Центар за одржавање и контролу саобраћаја у Јоховцу, за који је рекао да је значајан за надзор и одржавање дионице аутопута "9. јануар" од Добоја до Прњавора, дужине 36,6 километара. Он је навео да је у изградњи још један центар у Лакташима, за који очекује да буде у функцији заједно са пуштањем дионице аутопута од Прњавора до Бањалуке, а који ће контролисати ту дионицу, као и дионицу према Градишци. Према ријечима директора предузећа "Аутопутеви РС" Душана Топића центар у Лакташима покриваће западни, а у Јоховцу источни дио мреже аутопутева РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана