Отворен HISPA центар у зворничком Дому здравља

Срна
Foto: Срна

ЗВОРНИК- У зворничком Дому здравља данас је отворен HISPA центар за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога, који ће пружати здравствене услуге за више од 65.000 грађана Зворника.

HISPA  центар отворили су помоћник директора београдског Института за кардиоваскуларне болести Дедиње Небојша Тасић, предсједник HISPA  BH Радослав Николић и директор Дома здравља Зворник Радивоје Аћимовић.

Тасић је рекао новинарима да је отварањем овог центра омогућено пацијентима са повишеним кардиоваскуларним ризиком да на правовремен и ефикасан начин идентификују, дијагностификују и адекватно лијече и прате здравствено стање.

Он је рекао да је ово велики дан за локалну заједницу када Дом здравља Зворник улази у HISPA  породицу, односно HISPA  удружење чија је основна примјеса очувати здравље људи.

"HISPA  центар пружа квалитетан програм превенције који се односи на персонализоване физичке активности, исхрану, антистрес, програм борбе против хипертензије, пушења, гојазности, шећерне болести и свих других фактора ризика осмишљених за пацијенте појединачно", рекао је Тасић.

Тасић је нагласио да је HISPA  центар сигурна кућа у којој пацијенти могу доћи на разговор са љекаром, да добију адекватан лијек како би снизили кардиоваскуларни ризик, односно да се спријечи инфаркт или шлог.

Николић је рекао да је отварањем HISPA  центра у Дому здравља Зворник, HISPA  БХ добила изузетно значајног партнера у мисији очувања здравља, превенцији, те спречавању и одлагању болести.

"Надам се да ће овај центар бити првенствено од користи обољелим на подручју зворничке регије, затим докторима који раде у овој установи и комплетној локалној заједници која ће кроз наше активности, пројекте и едукације унаприједити здравље становништва", навео је Николић.

Аћимовић је изразио задовољство што зворнички Дом здравља постаје дио HISPA  удружења, додавши да је то велика ствар за Зворник, ову здравствену установу и локалну заједницу.

Он је нагласио да ће високоризични пацијенти у центру моћи да добију савјете и препоруке од доктора, који ће континуирано моћи да прате њихово здравствено стање.

Специјалиста породичне медицине Дома здравља Зворник Данијела Жепинић рекла је да је циљ HISPA  центра да кроз мултидисциплинаран и песонализован приступ пружи адекватну здравствену заштиту становништва, у првом реду кроз превенцију кардиоваскуларних болести, односно редукцију свих фактора ризика који доводе до настанка кардиоваскуларних болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана