Отворен фестивал у Пецкој: Чаролија савременог села FOTO

ГС
Foto: VLADIMIR TADIC SVJETLOPIS

Четврти Pecka Outdoor Festival (POF) отворен је данас у селу Пецка, код Мркоњић Града, у присуству више стотина посјетилаца.

"Фестивал је породичног типа и прилика да кажемо какве могућности нуди Пецка и околна села. Прије 2000 година је овдје било одмориште и желимо да тако буде и сада и убудуће. Надам се да ћемо ова два дана провести тако да нам остане у сјећању и сигуран сам да ћемо идуће године имати још већи догађај“, рекао је директор овог фестивала Боро Марић, наглашавајући да је њихова мисија да направе чаролију од Пецке.

Бројне могућности и добробити активног боравка у природи ПОФ сажима у дводневни фестивалски програм који управо то нуди.

"Одлучили смо да живимо овдје и тај простор дијелимо са вама. Правимо такав амбијент да ово буде савремено село. Мапе су ажуриране, извори Сане заштићени и њима управља Green Ways. Изграђена је нова инфраструктура и означене стазе тако да је подручје извора Сане идеално за уживање“, рекао је Боро Марић и додао да је то само једна од тачки за уживање и активно проведено вријеме у природи за све генерације посјетилаца.

Истакао је да је поносан на организациони тим и пријатеље овог фестивала и срећан што су фестивал ове године препознале и подржале важне компаније, чијим представницима су на отварању фестивала уручене захвалнице, као и пријатељима фестивала – водичима и водитељима радионица.

"Посјетиоце и ове године очекују бројне активности на отвореном - брдски бициклизам, спортско пењање, пјешачење, кањонинг Кораном, истраживање станишта биља и гљива, Шарени маркет са двадесетак штандова на којима се представљају домаћинства са својим производима и сувенирима, спортско-креативне радионице за дјецу - уз KC Kids, outdoor сајам, представе за дјецу и едукативно-креативне радионице, као и неизоставни музички програм уз изузетне домаће бендове", рекао је Марић.

Нагласио је како се фестивалом превасходно промовишу здрави животни стилови и навике кроз активан боравка у природи, с додатним циљем популаризације руралног туризима, унапређења и промоције локалне понуде и природног насљеђа Пецке.

Представница Општине Мркоњић Град Наташа Арежина отворила је Шарени маркет - Pecka Outdoor Festival са више од 20 излагача из ове општине, Бањалуке, Рибника, Дрвара и Шипова који су на штандовима представили традиционална јела, народне рукотворине, занатске производе, разне врсте сокова и производе од меда.

Арежина је истакла да је Општина Мркоњић Град кроз пројекат “Пијаца за 21 вијек” EU4AGRI набавила шездесет мобилних штандова и преносиву подлогу за штандове који су се користити приликом огранизације Pecka Outdoor Festivala, али ће бити на располагању пољопривредним понуђачима и приликом других манифестација и сајмова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана