Отворен 11. Сабор српског изворног стваралаштва

Срна
Отворен 11. Сабор српског изворног стваралаштва

Источно Сарајево - Наступом ансамбла "Дербеневка" из Москве вечерас је у Источном Сарајеву званично отворен 11. Сабор српског изворног стваралашта.

Ансамбл "Дербеневка" предствио се народним пјесмама и играма из различитих региона - од Сибира преко Урала, Кавказа, централне, јужне и западне Русије, а наступио је и гуслар Дмитриј Парамонов.


Ранко Скакавац, предсједник Српског културно-умјетничко друштва /СКУД/ "Војковићи", које је организатор фестивала, изразио је задовољство, јер је ансамбл из Москве отворио традиционални Сабор који је постао одлика града Источно Сарајево.

Шеф ансамбла "Дербеневка" из Москве Павел Сергејевич Крјуков каже да му је част и задовоство што је ансамбл имао прилику да се представи публици у Источном Сарајеву.

Он је истакао да су неки чланови ансамбла већ имали прилику да наступају у БиХ, односно Републици Српској, те да се сви осјећају веома угодно у Источном Сарајеву.

Крјуков је изразио захвалност што је од домаћина, чланова СКУД "Војковићи", добио комад јаворовог дрвета од којег се могу направити гусле.

"Гусле и дрво јавора опјеване су и код нас у Русији. Тога дрвета данас у Русији скоро да и нема и тешко се налази тако да ми је веома драго да ћу уз помоћ својих колега из ансамбла бити у могућности направити и једне гусле када се вратим кући", рекао је Крујков.

Чланови ансамбла "Дербеневка" присустововали су и на церемонији отварања обданишта "Патријарх Павле" гдје су извели двије пјесме.

У оквиру 11. Сабор српског изворног стваралашта који траје до 10. септембра предвиђено је да у петак, 8. септембра, у Културном центру "Трново" буде одржано Саборно вече гдје ће наступити СКУД "Војковићи", Културно-умјетничко друштво "Илићка", гуслари Саша Лакетић и Бошко Голијанин, те етно и изворне групе.

Смотра фолклора требало би да буде одржана у суботу, 9. септембра, на којој ће наступити умјетничка друштва са подручја Источног Сарајева, Брчког, Фоче, Шековића, Сребренице и Власенице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана