Отварање Спомен-куће Милици Бабић Андрић у априлу

Срна
Отварање Спомен-куће Милици Бабић Андрић у априлу

ШАМАЦ - Спомен-кућа посвећена пионирки српске костимографије Милици Бабић Андрић, рођеној Шамчанки и супрузи нобеловца Иве Андрића, биће отворена у априлу у Шамцу, изјавила је Срни директор Центра за културу у овој општини Миланка Благојевић.

Благојевићева је рекла да је Влада Републике Српске за овај пројекат обезбиједила 50.000 КМ, а реализују га Центар за културу и Министарство просвјете и културе.

-Спомен-кућа ће бити смјештена у згради Старог сата коју је прије 95 година изградио добротвор Тошо Ставрић, а сада је у власништву Епархије зворничко- тузланске - рекла Благојевићева.

Она каже да је у току опремање спомен-куће, израда штампаног архивског материјала, уградња адекватне музејске расвјете и изради реплика позоришних костима.

-У спомен-кући биће представљена архивска грађа, фотографије, костимографске скице са премијера филмова, опера, представа, док је дио простора предвиђен за три оригинална костима Милице Бабић Андрић - рекла је Благојевићева.

Она истиче да Центар за културу Шамац и општина већ двије године активно раде на популаризацији лика и дјела Милице Бабић Андрић.

-Након одржаног првог тродневног фестивала „Милица“, у априлу прошле године, Министарство просвјете и културе Републике Српске уврстило је Милицу Бабић Андрић у ред значајних личности Републике Српске поред Петра Кочића, Јована Дучића, Бранка Ћопића и других значајних имена - навела је Благојевићева.

Према њеним ријечима, на иницијативу Министарства просвјете и културе Републике Српске, Влада Српске одобрила је финансијска средства за опремање спомен-куће.

Она је додала да је општина Шамац, осим обезбијеђеног простора за спомен-кућу, уложила и додатна средства за инфраструктурне радове и адаптацију.

Благојевићева каже да ће спомен-кућа бити отворена у оквиру програма Дана општине.

               

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана