Отпуштени ватрогасци побиједили, суд их враћа на посао у Котор Варош

Милијана Латиновић
Отпуштени ватрогасци побиједили, суд их враћа на посао у Котор Варош

Котор Варош - Которварошки ватрогасци су након двогодишње борбе извојевали побједу пред Основним судом у Котор Варошу против старјешине тамошњег Ватрогасног друштва Недељка Сакана, који је, према пресуди, дужан да их врати на посао и на име заосталих плата, топлог оброка, ноћног и прековременог рада, доприноса, затезних камата и судских трошкова исплати им око 100.000 марака.

Тројици професионалних ватрогасаца, Радојку Кеверовићу, Петку Божичковићу и Љуби Поповићу, који су годинама били запослени у том предузећу, без иједне мрље у каријери, Сакан је у августу 2017. године подијелио отказе јер нису пристали да их на “силу пребаци” у димњачаре.

Отказе им је подијелио након што су га тужили за несавјесно пословање. Након отказа, радници су тужили Сакана. Проблем између њих добио је епилог 22. јула ове године када је Основни суд у Котор Варошу донио пресуду у корист отпуштених радника.

На основу пресуде, у коју је “Глас Српске” имао увид, рјешења о отказима за тројицу ватрогасаца су поништена и старјешина Ватрогасног друштва је дужан да их врати на посао и распореди на радна мјеста која одговарају њиховој школској спреми и радним способностима.

Осим тога, свакоме од њих Сакан је дужан да исплати око 12.000 марака за плате од 9. септембра 2017. до 31. децембра 2018. године, са затезном каматом, почев од доспјелости сваког појединачног мјесечног износа па до коначне исплате у износу око 988 КМ.

Послодавац је, такође, дужан да ватрогасцима од 9. септембра 2017. до дана враћања на посао уплати доприносе за пензијско-инвалидско и здравствено осигурање. Наложено је и да туженим радницима исплати накнаде за ноћни рад, повећан ризик на раду, те накнаду за топли оброк.

Радојко Кеверовић истиче да је пресуда Основног суда у Котор Варошу показала да је правда спора, али достижна.

- Изгубили смо здравље чекајући да се ова ситуација распетља.Неправедно смо отпуштени на најгнуснији начин тако да нисмо могли ни на биро да се пријавимо, никаква примања немамо дуже од двије године.- истакао је Кеверовић.

- Очекујем да другостепени орган потврди ову пресуду и да нам буде враћено оно што нам припада.Са свим платама, каматама и овом годином, која још није ни обрачуната, мислим да ће нам морати исплатити око 100.000 КМ. Свјесни смо да смо са великим лоповима ушли у игру, али вјерујемо у суд и правду и надам се да политика неће оспорити ову пресуду - додао је Кеверовић.

Да би политика могла помрсити рачуне ватрогасцима који једва чекају да се врате на посао и обуку ватрогасна одијела страхује и Петко Божичковић.

- Чекамо да Окружни суд у Бањалуци донесе одлуку по жалби друге стране. Наше отказе диктирала је политика ПДП-а, а све под палицом савјетника начелника општине Велимира Сакана. Нису отказима оштетили само нас тројицу, него и наше породице, а своје су удомили на буџет општине. Испити у Ватрогасном друштву су полагани мимо закона и прописа, лоповлуку нема краја. Оптужују нас да смо ударили на ПДП, а ми само тражимо своја права која нам по закону припадају - рекао је Божичковић.

Додао је да ће ако безакоње у Ватрогасном друштву буде настављено помоћ тражити од српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Тврдим да је Недељко Сакан украо 200.000 марака од Ватрогасног друштва, али то нико неће да испита, а пред свима се хвалио да се испити за ватрогасца полажу са 200 евра - казао је Божичковић.

Недељко Сакан није одговарао на наше позиве, а његов адвокат Вукан Шелвер рекао нам је да су уложили жалбу Окружном суду у Бањалуци.

- Пресуда још није правоснажна, не може бити извршена док не буде ријешена жалба. Нема ту ништа занимљиво за новинаре - рекао је Шелвер.

 

Запошљавање

“Глас Српске” сазнаје да Ватрогасно друштво Котор Варош однедавно има још једног новог ватрогасца. Запослен је Госто Тривуновић, кадар СДС-а, који је донедавно био предсједник Борачке организације у тој општини и на тој позицији провео три мандата по четири године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана