Отпуштање његоватеља прелило чашу у Градишци

Милан Вујић
Отпуштање његоватеља прелило чашу у Градишци

Градишка - Родитељи дјеце са посебним потребама из Градишке, заједно са својим малишанима, протестовали су јуче испред општинске управе изражавајући незадовољство због отпуштања његоватеља из Дневног центра "Ми смо дио вас".

Огорчени родитељи су поручили да захтијевају хитан састанак са начелником општине Градишка Зораном Латиновићем како би био ријешен овај проблем.

- Од 1. јула не шаљемо дјецу у Дневни центар, јер је вршилац дужности директора Центра за социјални рад Сузана Шормаз отпустила његоватеља Драгицу Милутиновић. То је учињено уз кратко образложење да њене услуге више нису потребне - казао је предсједник Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Драгослав Шиник.

Он је истакао да Милутиновићевој, која је и сама родитељ дјетета са посебним потребама и стручно оспособљена за тај посао, родитељи највише вјерују. Милутиновићева је рекла да јој није битно хоће ли је неко запослити, јер је ионако радила као волонтер, већ је важно да дјеца буду добро збринута.

- Након мог отпуштања примљена је једна дјевојка која није адекватно оспособљена за рад. Због тога не желимо да шаљемо дјецу у Дневни центар, јер не знамо коме их доводимо - казала је Милутиновићева.

Родитељи кажу да су љути, јер Латиновић није нашао времена за њих и што је представници њиховог удружења забрањен улаз у Дневни центар.

- Само желимо да родитељи имају свог представника којег ће финансирати удружење, али да он буде у Дневном центру, јер желимо да знамо шта се тамо ради са нашом дјецом и да ли ту има случајно какве злоупотребе - нагласио је Шиник.

С друге стране, Шормазова је истакла да незадовољство не испољава удружење, већ група коју чини осам родитеља. Она је истакла да у општини Градишка има 120 породица у којима живе дјеца са сметњама у развоју.

- Отказ Милутиновићевој није споран, јер она није ни била запослена у Центру за социјални рад, већ је радила као волонтер - истакла је Шормазова и додала да поједини родитељи манипулишу дјецом и јавношћу.

Латиновић је нагласио да је све урађено по закону и да са дјецом морају да раде професионалци.

- Надамо се да ће се овај проблем компромисно превазићи. Закон је изнад свих нас и општина има обавезу да га примјењује и да систематизује радна мјеста - истакао је Латиновић, који је додао да удружење не може диктирати кога ће Центар за социјални рад запослити.

Латиновић је јуче био службено одсутан, а састанак са незадовољним родитељима требало би да буде одржан сутра.

Издвајања

Сузана Шормаз је истакла да локална заједница за дјецу са посебним потребама издваја око 100.000 КМ годишње и грант од 22.000 КМ за рад Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима.

- Дјеци са посебним потребама и њиховим родитељима врата Дневног центра су широм отворена. Не можемо доводити у питање заштиту 120 породица због тога што је неко повријеђен и нема посао - нагласила је Шормазова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана