Откуп станова трајно рјешење за расељене у алтернативном смјештају код Станара

nezavisne.com
Откуп станова трајно рјешење за расељене у алтернативном смјештају код Станара

Станари - Расељене породице, њих 18, углавном са озренског подручја, још чекају трајно рјешење стамбеног питања и они тренутно бораве у алтернативном смјештају у Драгаловцима, код Станара.

Драго Вулета, помоћник министра за избјеглице и расељена лица РС, казао је да ће у договору са локалном заједницом настојати да што скорије ријеше њихове проблеме кроз пројекте Владе РС.

“Да ли ће то бити кроз градњу индивидуалних стамбених објеката, уколико буде расположивих плацева, или кроз стамбену зграду, кроз ове наше актуелне програме гдје је предвиђено још 1.200 породица избјеглих и расељених ријешити у РС, и надамо се да ће међу њима бити и ових још 18 са подручја општине Станари”, изјавио је Вулета.

Влада РС раније је саградила у Станарима девет станова за смјештај избјеглих и расељених, осам је на располагању корисницима и у процесу откупа, а један стан, површине око 32 метра квадратна, Министарство за избјеглице и расељена лица РС је преносом права власништва предало данас на располагање општини без накнаде.

“Стан неће бити додијељен појединцу, дакле, биће кориштен за категорије које су привремено угрожене, које се нађу у стању социјалне потребе, да га могу користити мјесец, два, три, док не ријеше свој проблем... Рецимо, гдје постоји насиље у породици, да можемо смјестити те породице привремено, да их не смјештамо у сигурне куће”, појаснио је Радојица Ћелић, начелник Одјељења за општу управу.

Стан се налази у згради “Рада”, у којој посљедњих осам година, заједно са мајком, борави и Милан Ђурановић из Тумара, који је почео процедуру откупа стана који му је додијељен на кориштење.

“Предали смо папире у Бањалуку, очекујемо рјешење. У стану живимо осам година, прије тога смо били у Добоју. Били смо у туђој кући, па онда под киријом коју је ресорно министарство плаћало, и онда смо добили овај стан”, прича Ђурановић, те додаје да он долази из породице погинулог борца.

“За Владине станове који су грађени од 1998. наовамо у просјеку откуп се може извршити по цијени до 7.000 КМ, негдје 10.000, негдје можда и мање. То је просјечно, да неко може откупити у ратама до 20 година. Када уплати прву рату, може укњижити на себе стан и тиме рјешава трајно свој проблем”, каже Драго Вулета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана