Откривене бисте четири народна хероја НОР-а из Приједора

С. Та.
Откривене бисте четири народна хероја НОР-а из Приједора

Приједор - Бисте народних хероја Народноослободилачког рата (НОР) из Приједора Стеве Рауша, Раде Башића, Душана Егића и Микана Марјановића откривене су у петак у градском парку на Пећанима, чиме је одата почаст људима који су дали огроман допринос борби против фашизма.

Бисте су откривене у присуству њихових потомака, министра рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленка Савановића и градоначелника Приједора Марка Павића, те бројних Приједорчана и поштовалаца тековина НОР-а.

- Поткозарски крај је дао огромне жртве за слободу и показао како треба бранити своје огњиште. Народ с ових простора свијетли је примјер како треба да се брани слобода. Ми смо генерација која је и даље неизмјерно захвална, али и младим треба преносити у насљеђе колико је скупа слобода на овим просторима - рекао је Савановић.

Градоначелник Приједора Марко Павић поручио је да град жели да његује своју традицију и да се призна допринос сваког појединца у тој борби. Предсједник СУБНОР-а РС Благоја Гајић рекао је да су откривене бисте људима који су преживјели рат и били у прилици да уживају у слободи коју су извојевали.

Оливера Егић-Миљевић, кћерка народног хероја Душана Егића чија је биста откривена, казала је да се и дан-данас сјећа прича свога оца о данима херојства.

- Увијек ћу памтити причу о нападу на оклопни воз који није успио, али смо из прве руке знали како је то изгледало - рекла је Егић-Миљевић.

Сестри Раде Башића, Ружи Рашета много значи признање које је одато њеном брату. У парку на Пећанима до сада је постојао споменик ослободиоцима града и четири бисте народних хероја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана