Откривена и освештана спомен-чесма у Осретку

Срна
Откривена и освештана спомен-чесма у Осретку

СРЕБРЕНИЦА - Код новоизграђене спомен-чесме у Осретку у општини Сребреница данас је служена литургија и помен становницима овог и села Чумавићи који су страдали у протеклом рату.

Помен је служио сребренички свештеник, протојереј Александар Млађеновић.

Чесма са спомен-плочом на коју су уклесани стихови сребреничког пјесника Душана Пејића, посвећени српским жртвама, изграђена је поводом обиљежавања 30 година од страдања ових села, а данас је и освештана.

На почетку протеклог рата, муслиманске снаге из околних села под вођством Насера Орића упале су у ова мала небрањена српска села и без разлога заробиле све њихове становнике, иако они нису пружали никакав отпор. Неколико их је убијено.

Срби из ових села затворени су у један пилићарник у Горњим Поточарима. Ту су мучени и тучени у нехигијенским и нехуманим условима све до размјене.

Многи су доживотно осјећали посљедице физичке тортуре, а сви носе психичке трауме од тих мучења.

Спомен-обиљежје подигли су мјештани ових села уз помоћ општине.

За злочине и нехумано поступање према невино затвореним српским цивилима из ових села нико није одговарао иако преживјели наводе имена оних који су их тукли, мучили и малтретирали и спремни су то потврдити пред судом, али правосуђе БиХ то игнорише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана