Откривен први меморијални споменик свим цивилним жртвама рата са подручја Брчког

Срна
Откривен први меморијални споменик свим цивилним жртвама рата са подручја Брчког

БРЧКО - У Брчком је данас откривен меморијални споменик цивилним жртвама рата са подручја дистрикта у периоду страдања 1939-1945. и 1992-1995. године, први такве врсте у БиХ.

Споменик, чија је централна фигура суза, заједно су открили предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић, градоначелник Брчког Есед Кадрић и његов замјеник Анто Домић и супервизор за Брчко Џонатан Менути.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић изјавио је новинарима након откривања споменика да све цивилне жртве, без обзира на мјесто, вријеме, нацију и вјеру, заслужују једнако поштовање, те да је неопходно направити отклон од свих покушаја да се у том смислу праве политичке и друге разлике.

Милић је изразио наду да ће, без обзира на то што је споменик направљен по обавезујућем налогу супервизора за Брчко, поруке које су послате са данашњег догађаја бити општеприхваћене и да ће бити схваћене као опомена садашњим и генерацијама које долазе.

-Надам се да ће откривање споменика цивилним жртвама рата 1939-1945. и 1992-1995. године представљати снажан искорак у правцу помирења на простору Брчког. Ово мјесто треба да буде не само мјесто сјећања већ и опомене да се никада и нигдје овакви и слични злочини не понов -”, поручио је Милић.

Градоначелник Брчког Есед Кадрић рекао је да је и на овај начин показано да се у дистрикту гради истински осјећај заједништва и коректног односа према свим цивилним жртвама.

-Вјерујем да ће овај споменик бити мјесто које ће људи посјећивати и слати поруку о значају људског живота и достојанства, али и учити будуће генерације да се слична зла не понове - поручио је Кадрић.

Замјеник градоначелника Брчког Анто Домић рекао је да, иако свачија вјера пропагира живот и заштиту људског живота, ипак у одређеним временима мржња надвлада добро и љубав због чега су многи убијени јер нису припадали једном народу и једној вјери или су се нашли на погрешном мјесту.

Домић је истакао да овај меморијални споменик треба да буде опомена за будућност како би се могао тражити компромис разговорима и толеранцијом другог и другачијег и градити заједнички живот на простору који се дијели.

-Овом приликом желим исказати саучешће свим породицама цивилних жртава рата - истакао је Домић.

Супервизор за Брчко Џонатан Менути подсјетио је да се на изградњу споменика дуго чекало, те да је ово примјер шта се све може подстићи када се међусобно сарађује и уважава.

Откривању споменика цивилним жртавама рата у Брчком присуствовали су представници локалне извршне и законодавне власти, удружења породица несталих, брчанског Савјета младих, амбасадори и друге званице.

Након откривања на споменик су положене црвене руже.

Меморијални споменик цивилним жртвама рата изграђен је иза зграде Вијећнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана