Откривен и освештан Споменик мајкама у Бијељини

Срна
Откривен и освештан Споменик мајкама у Бијељини

Бијељина - У Бијељини је данас откривен и освештан "Споменик мајкама" за чију се изградњу од 2015. године залагало Удружење породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице.

Споменик је подигнут у част мајкама које су изгубиле синове од Косовске битке до посљедњег рата, а смјештен је код Саборног храма Рођења Пресвете Богородице на Лединцима.


Удружење је припремило пројекат, а скулптуру је израдио академски вајар Рајко Блажић, професор на Богословском факултету у Београду.

"Прије двије године покренули смо активност у вези са изградњом овог споменика јер сматрамо да мајке које су гајиле синове, а који су своје животе дали за свој народ, заслужују да им се и на овај начин одужимо", рекла је предсједник Удружења породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице Смиља Митровић, која још трага за посмртним остацима сина јединца.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић захвалио је Удружењу што је покренуло иницијативу за изградњу споменика.

"Око 30.000 бораца дало је животе за Републику Српску. Њихове жртве су допринијеле да имамо Српску која је трајна категорија, али исто тако је трајна и бол мајки које су изгубиле синове. Надам се да ће овај споменик бар дјелимично умањити њихов бол и бити подсјећање да се њихова жртва не смије заборавити", рекао је Мићић.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Радивоје Марјановић навео је да је градска управа искрено подржала изградњу споменика.

"Надам се да ће овај споменик служити и свим будућим генерацијама као подсјећање на жртве српских мајки и њихових синова", истакао је Марјановић.

Жико Крунић је у име Рудника и Термоелектране /РиТЕ/ "Угљевик" нагласио да је пружање финансијске помоћи у изградњи споменика наставак добре праксе предузећа да, гдје год је то могуће, помогну.

"Помоћ РиТЕ у реализацији овог пројекта је најмање што смо могли да учинимо за породице које су дале оно највриједније, а то су њихови синови. Сви у РиТЕ смо поносни што смо допринијели изградњи жСпоменика мајкамаж", рекао је Крунић након откривања и освештања споменика.

Споменик су открили предсједник Удружења породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице Смиља Митровић, градоначелник Мићо Мићић и бивши начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Славиша Савић, а чин освештања обавио је свештеник Српске православне цркве Миодраг Гавриловић.

Финансијску помоћ за изградњу споменика пружили су и град Бијељина и привредници овог града и Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана