Отклонити препреке на које наилазе дјеца са аутизмом

Срна
Отклонити препреке на које наилазе дјеца са аутизмом

БАЊАЛУКА- Омбудсман за дјецу Републике Српске сматра да је друштвена заједница дужна да створи услове у којима ће препреке на које наилазе дјеца са аутизмом бити отклоњене или барем смањене на најмању могућу мјеру.

Дјеци са сметњама у развоју тиме ће, истиче омбудсман, бити пружена потребна помоћ и подршка и омогућен достојанствен живот и укључивање у друштво у складу са њиховим капацитетима.

Поводом 2. априла - Свјетског дана свијести о аутизму, Омбудсман за дјецу указује на потребу да свијест о аутизму треба да буде присутна сваки дан у друштву да би заједничким дјеловањем на свим пољима стварали услове за отклањање препрека које отежавају задовољавање потреба дјеце са овим поремећајем и њихово укључивање у друштво.

“Ово је потребно како би разумјели проблеме са којима се ова дјеца сусретћу током одрастања, пружајући им континуирану подршку и пажњу у свим пољима њиховог одрастања, прије свега у образовању и стицању жељених занимања”, додаје се у саопштењу.

 

 Генерална скупштина УН прогласила је 2. април као Свјетски дан свијести о аутизму, чиме се жели скренути пажња јавности у свијету на све већи проблем овог поремећаја, који се код дјеце најчешће развија у прве три године живота и углавном се задржава до краја живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана