Отаџбину чувају ријечју и кистом

Љиљана Алексић
Отаџбину чувају ријечју и кистом

БИЈЕЉИНА - Школарци из Бијељине и околних општина стиховима, причама и сликама дочарали су љепоте Српске и колико воле своју отаџбину.

Иако нису били рођени када је Српска стварана, надарени основци показали су завидно знање, али и љубав према својој земљи. На завршној свечаности манифестације “Републико Српска, у срцу те носим, тобом се поносим” најбољима су додијељене награде. Прво мјесто за литерарни рад припало је Сари Драгичевић, ученици ОШ “Вук Караџић”, друго Катарини Пајић, ђаку угљевичке ОШ “Алекса Шантић”, док је треће освојила Милица Качаревић, ученица ОШ “Петар Кочић” Бродац.

- Писала сам о Републици Српској и о животу наших предака. Ово ми је најдража тема до сада. Описала сам како су људи живјели прије нас, али и о посљедицама које је рат оставио - рекла је Сара Драгичевић.

У оквиру ликовног конкурса прво мјесто припало је Његошу Ђуричићу ђаку ОШ “Дворови”, друга Гордани Тадић, ученици ОШ “Вук Караџић” Бијељина, а трећа Николини Стевић из ОШ “Петар Кочић” Бродац.

- Нацртао сам Републику Српску коју окружује застава, а додао сам и симболе Бијељине као што је Споменик погинулим борцима који се налази на градском тргу, а насликао сам и птицу у доњем десном углу која вуче заставу РС - рекао је Његош Ђуричић.

Борачка организација Бијељина организовала је 14. пут ову манифестацију, а  на  конкурсу  су учествовали ученици од шестог до деветог разреда.

- Ове године смо имали нешто мање радова у односу на претходне. Стигло нам је 130 литерарних и 16 ликовних радова. То ипак није мало јер је учествовало шест школа са литерарним и девет школа са ликовним радовима - рекао је предсједник Комисије за организовање конкурса Ђорђе Пајић.

Предсједник Градске борачке организације Миодраг Стевановић рекао је да је циљ конкурса да се младе генерације упознају са оним што се дешавало током настанка Републике Српске. Градоначелник Љубиша Петровић поручио је да се кроз реченице и слике које су представили основци може закључити колико је Република Српска лијепа и велика.

- Република Српска је настала у тешком времену, а одбранили су је у борби за опстанак многи синови и кћери, очеви и мајке и они који су у тој борби дали животе. Позивам  младе да поштују и воле Републику Српску, да буду упорни у остваривању својих циљева, да буду сложни и међусобно се подржавају и да се радују својим и успјесима пријатеља - рекао је Петровић.

Сви награђени ђаци бесплатно ће љетовати у Бечићима у оквиру пројекта “Социјализација дјеце Републике Српске 2021”.

- Традиционално сарађујемо са градском Борачком организацијом у Бијељини. Нажалост, лани због пандемије нисмо могли да реализујемо пројекат, али се надамо да ћемо у овој години то моћи - рекао је директор Јавног фонда за дјечију заштиту РС Недељко Јовић.

Спомен-соба

За награђене је организована и посјета Спомен-соби погинулих бораца Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Желим да вас позовем и да без оваквих повода посјећујете Спомен-собу у Бијељини гдје се налазе имена више од 1.000 погинулих бораца који су своје животе дали за стварање РС - рекао је Момчило Копривица директор Музеја “Семберије “ у оквиру којег се налази  Спомен-соба.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана