Oсвештана спомен-плоча духовним коријенима Озрена

Срна
Oсвештана спомен-плоча духовним коријенима Озрена

Петрово - Архимандрит озренски Данило данас је освештао камену спомен-плочу духовним коријенима Озрена с натписом "Озрен-света земља Немањића".

Плоча, која је рад академског вајара Сретена Милатовића из Никшића, постављена је поред пута Петрово-Манастир Озрен у оквиру манифестације Дани духовности на Озрену који су отворени синоћ у манастиру Озрен, а коју први пут организује Клуб "Озрен – парк природе" из Петрова.


Сенатор Републике Српске Милимир Мучибабић изјавио је након освештања спомен-плоче да је памћење српског народа вјечно.

"Наша потреба моралног, духовног, културног и националног је универзална, а спомен-плоча је прва легитимација да се у идентитету српског рода слави његов прапочетак, да се велича немањићка традиција и да се у тој традицији поштује оно што је свето – просвјета, култура и духовност", рекао је Мучибабић, који је и предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у Београду.

Предсједник Клуба "Озрен – парк природе" Здравко Савић рекао је да плоча обиљежава и 700 година од упокојења задужбинара озренског манастира Светог краља Драгутина, а да ће Клуб "Озрен – парк природе" наставити са сличним акцијама како би пробудио народно сјећање и утврдио историјске и културне вриједности српског народа.

"Потребна нам је саборност и подсјећање на историјске личности и велике историјске догађаје нашег народа као потврда нашег вјековног и корјенитог постојања у овим просторима", поручио је Савић.

У оквиру Дана озренске духовности данас је у насељу Брезици почело прво ликовно саборовање "Брезе" у коме ће до 10. августа стварати кипари, сликари и фотографи Сретен Милатовић из Никшића, Леонила Марић и Јован Радуловић из Бањалуке, Новак Демоњић Озренски из Београда и Михаило Симовић из Шапца.

Академски сликар Новак Демоњић Озренски рекао је да је Ликовно саборовање "Брезе" израз жеље да се снага Озрена и учесника ликовног саборовања "претвори у масу која ће и критички и квалитативно дати велике умјетничке резултате.

Освећење спомен-плоче присуствовали су гости из Србије, Црне Горе и Републике Српске, али не и предтавници општине Петрово, који нису присуствовали ни отварању Дана озренске духовности у Манастиру озрен.

Ради очувања и унапређења Озрена, као драгоцјеног животног простора, у Петрову 19. маја 2013. године основан је Клуб за заштиту природног и културног насљеђа Озрена "Озрен парк природе" са основним циљем да Озрен што прије буде уврштен у заштићена природна добра Републике Српске и БиХ. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана