Освештан Храма Светог пророка Илије у Ситници, владика Сергије одликовао Вулина

Срна
Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

РИБНИК - Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије рекао је поводом данашњег освештања Храма Светог пророка Илије у селу Ситница код Рибника да је ово изузетан несвакидашњи дан јер је освијетљен овај храм вјечног живота да буде на потребу српског народа у овом мјесту, у напаћеној Епархији бихаћко-петровачкој.

Епископ Сергије истакао је да је велики добротвор који је помогао да овај храм буде завршен и кум ове светиње потпредсједник Владе Србије Александар Вулин.

Епископ Сергије одликовао је Вулина Орденом мученика бихаћко-петровачких за допринос у изградњи храма.

-Учинили сте велико дјело и Ви, али и многи други. Господ нам је даровао овај дан да се у њему радујемо и веселимо. Дужни смо да благодаримо Богу што нам је омогућио да овако грешни имамо гдје да се молимо за сав српски род. Нека Бог благослови да овај народ истрајава упркос свим искушењима и недаћама - поручио је епископ Сергије, који је служио литургију поводом освештања Храма Светог пророка Илије у селу Ситница.

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин изјавио је да сваки човјек треба бар дијелом да врати оно што је добио од земље из које је дошао, те да је помоћ у изградњи Храма Светог пророка Илије у Ситници његов начин да захвали Мањачи, Змијању, Ситници и цијелој Републици Српској.

Након освештања храма у Ситници у општини Рибник, чији је кум, Вулин је истакао да је овај крај сачувао вриједности које су Срби његовали, а од којих су се многи окретали и заборављали.

-Ми знамо ко смо и одакле смо, знамо зашто живимо и зашто трајемо. Радујем се што сам мали део овог великог храма. Овде ће се деца крштавати, овде ће се неко венчати, неко упокојити, али овде ћемо се увек сабирати - рекао је Вулин новинарима.

Он је нагласио да је поносан што је дио Владе и политике коју предводи предсједник Србије Александар Вучић, који, како је навео, зна вриједности Републике Српске.

-Дужни смо потомцима, као и прецима, да остављамо овакве храмове, дужни смо да никад не престанемо да сањамо српски свет и дамо све од себе да Срби увек буду уједињени - поручио је Вулин.

Освештању храма присуствовали су и предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, епископ славонско-пакрачки Јован и викар Његове светости патријарха српског, епископ новобрдски Иларион.

Присуствовали су и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир, као и министар одбране Србије Братислав Гашић, начелници околних општина и бројни вјерни народ.

Из Епархије бихаћко-петровачке раније је саопштено да је изградња Храма Светог пророка Илије почела 2008. године, као и да су темељи освештани годину дана касније, на Илиндан.

Наводе да није познато да ли је у даљој прошлости на Ситници постојао храм, као и да ли је, судећи по непостојању археолошких локалитета, она била насељена.

У Епархији истичу да је помоћ у изградњи Храма пружио и потпредсједник Владе Србије Александар Вулин.

Милорад Додик изјавио је да су институције Републике Српске обновиле и изградиле више од 1.000 храмова широм Српске.

-Помогли смо градњу неколико манастира, а једнако смо опредијељени да помогнемо и градњу вртића Српске православне цркве, јер је сасвим нормално да сарађујемо са нашом црквом -рекао је Додик новинарима у Ситници.

Он је нагласио да је ово велики дан, те посебну захвалност изразио потпредсједнику Владе Србије Александру Вулину, који је кум и највећи приложник Храма.

-Вулин је човјек који вуче поријекло са ових простора, чији су родитељи овдје рођени. Захвални смо што није заборавио родни крај, јер свако наше мјесто живи док су у њему наши људи - поручио је Додик.

Жељка Цвијановић је истакла да је обавеза и убудућем периоду да се гради и модернизује сваки дио Српске, а да је данашњи догађај показао да је народ окупљен око Српске православне цркве, те да је то формула очувања Републике.

-Свечани дан и диван повод данас у Рибнику. Захвалност и куму храма потпредсједнику Владе Србије Александру Вулину, који и на овај начин показује опредијељеност да не заборави на своје крајеве и крајеве његових родитеља - рекла је Цвијановићева новинарима у Рибнику.

Она је истакла да овакви догађаји увијек окупљају велики број људи, који показују њихову припадност Српској православној цркви, што је и најбоља формула за очување Републике Српске.

-Захвална сам им на свему томе. Захвалност иде и Влади Републике Српске и Влади Србије које су дале огроман допринос када је ријеч о изградњи храма и мислим да је то препознато од становника овдје - рекла је Цвијановићева.

Вијенац

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске Жељко Будимир положили су данас вијенац на споменик погинулим и умрлим борцима мјесне заједнице Ситница у Рибнику у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Вијенац је положен након данашњег освештања Храма Светог пророка Илије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана