Осуда напада на Градско гробље Баре у Сарајеву

Срна
Осуда напада на Градско гробље Баре у Сарајеву

Сарајево - Међурелигијско вијеће БиХ осудило је напад на градско гробље Баре у Сарајеву приликом којег су оскрнављени надгробни споменици на православној, муслиманској и католичкој парцели.

"Осуђујемо овај вандалски напад којим је повријеђено достојанство и светост вјечних почивалишта преминулих грађана Сарајева", наводи се у саопштењу Међурелигијског вијећа БиХ.

Из овог вијећа истичу да "посебно жалости чињеница да су, осим напада на вјерске објекте, врло учестали и напади на гробља", што је недопустиво.

Извршеним увиђајем полиција је констатовала да су непозната лица или више њих оборила и оштетила више надгробних плоча са натписима, као и украсних ваза, те наставља рад на идентификовању и проналаска извршилаца.

У саопштењу се наводи да Међурелигијско вијеће БиХ већ више од пет година евидентира нападе на вјерске објекте, гробља и друга мјеста од значаја за цркве и вјерске заједнице и залаже се за њихову бољу заштиту.

"У нашем посљедњем извјештају нагласили смо да су напади на вјерске објекте и даље чести и да је основни проблем недовољно строго кажњавање починилаца. Од пресудне је важности да се починиоци идентификују и да се строго казне", наводи се у саопштењу и додаје да се малим новчаним казнама и условним осудама неће постићи превентивно дјеловање на будуће починиоце.

Међурелигијско вијеће БиХ позива све надлежне институције да овим предметима прилазе хитно и са посебном пажњом. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана