Основне школе у Српској почеле припреме за извођење матурске екскурзије: Ђацима и даље најдраже море

Анита Јанковић Речевић
Основне школе у Српској почеле припреме за извођење матурске екскурзије: Ђацима и даље најдраже море

БАЊАЛУКА - Матурска екскурзија у врху је листе догађаја који се памте цијели живот, а како би основци на том путовању исписали најљепше успомене, основне школе у Српској започеле су припреме за обилазак Црногорског приморја, Србије и градова РС, најдражих дестинација ђака.  

Одлазак на екскурзију за многе основце завршних разреда прва је прилика да се одвоје од родитеља и упуте на пут забаве, смијеха, првих љубави и ситних несташлука, због чега пажљиво бирају дестинацију, која се разликује од школе до школе. Путовања ће бити организована крајем маја или почетком јуна, а ђаци ће осим добре забаве имати прилику да се одморе од учења и упознају културне знаменитости градова које посјете.

Директорица бањалучке основне школе “Иво Андрић” Жељка Опачић каже да су почетком нове школске године родитељима и ђацима подијелили анкетне листиће са неколико понуђених дестинација за реализацију екскурзије, те да су недавно усвојили коначну маршруту.

- Родитељима и ученицима су понуђени градови на подручју Српске, БиХ и Србије, а избор је пао на обилазак Новог Сада, Крагујевца и Београда. Ради се о богатом програму у склопу којег је планиран обилазак манастира Жиче и Студенице, живописних Сремских Карловаца, храма Светог Саве, музеја Николе Тесле и још много тога. Након што добијемо сагласност од Републичког педагошког завода тражићемо најповољнију агенцију - рекла је Опачићева. Истакла је да реализација матурске екскурзије представља велику одговорност за наставнике који путују с дјецом.

- Ученици завршних разреда нису мали за путовања, али их родитељи кроз разговор морају добро припремити за тај догађај. Дјеци која не могу и не желе да коригују своје понашања, према нашем правилнику, није пружена могућност да иду на екскурзију и за њих се организује настава као и за остале ђаке који из других разлога одлуче да остану - рекла је Опачићева. 

Основци који похађају школу “Бранко Ћопић” из Приједора одлучили су да путују у Будву, црногорски град који је угостио стотине ђака који су под њеним небом доживјели најљепше тренутке.

- План је да екскурзију у трајању од пет дана реализујемо крајем маја и почетком јуна. Плаћање ће бити у ратама а цијену још не знамо. Прошле године родитељи су за то путовање морали издвојити 350 КМ и тај износ би отприлике могао бити и сада - казала је директорица поменуте образовне установе Сања Муњиза.

На плажама Јадранског мора уживаће и ђаци трнске Основне школе “Десанка Максимовић”, који ће осим Будве посјетити Требиње, манастир Тврдош, те Пребиловце, село у Херцеговини гдје су страдали многи Срби. 

- У понуди смо имали одлазак на Јахорину, национални парк Сутјеска, посјету Вишеграду, Бијељини, Београду, Новом Саду али ђаци и родитељи су, као и ранијих година, одабрали Црногорско приморје. Ускоро планирамо расписати тендер за избор агенције и очекујем да ће на екскурзију путовати око 90 одсто ђака - рекао је директор ОШ “Десанка Максимовић” Радослав Савановић.

ЗДРАВ ЖИВОТ

Жељка Опачић каже да су за ученике који похађају школу на чијем је челу јесенас први пут организовали излет са циљем што бољег упознавања Бањалуке.

- Једна група дјеце је ишла на Бањ брдо, други су обилазили Кастел а трећи парк “Младен Стојановић” и то све пјешице, без аутобуса јер желимо да развијамо навике о здравом животу код ученика. Тај излет се показао као одличан потез и планирамо да нам буде пракса и у наредном периоду - казала је Опачићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана