Основнa школa Свети Сава из Бијељине: Ученици пјесмом обнављају школу

Љиљана Алексић
Основнa школa Свети Сава из Бијељине: Ученици пјесмом обнављају школу

Бијељина - Основна школа "Свети Сава" из Бијељине риједак је примјер у Српској, али и шире, чији су наставници и ученици заједничким снагама успјели да прикупе новац за обнову овог школског објекта.

Они су на донаторској вечери прикупили око 17.500 марака, а у току је замјена дотрајале столарије. Школа је саграђена давне 1902. године и у прилично је лошем стању. Столарија је трула, а објекат деценијама није реновиран. Све су то послови са којима се по доласку на мјесто директора школе суочио Ђорђе Мирковић.

- Када сам именован за директора размишљао сам шта да урадим и како да ријешимо ове проблеме, знајући да локална заједница и Министарство просвјете немају новца за адаптацију објекта. Тада сам дошао на идеју, с обзиром на то да сам професор музичког, да организујемо донаторско вече и да сами нешто учинимо, не чекајући друге да нам помогну - рекао је Мирковић.

Убрзо је добио подршку од колега наставника, али и самих ученика.

- Организовали смо вече поезије и староградске музике у којем су учествовали бројни ђаци. Пресрећни смо што је одзив на донаторско вече 28. новембра био веома добар, јер ћемо захваљујући томе обновити дио школе - казао је Мирковић и објаснио да је више од 3.000 КМ прикупљено од продаје улазница, а остатак чине донације привредника и других људи добре воље.

Да за добра дјела слиједи и награда показао је још један примјер. Када је министар просвјете и културе Дане Малешевић чуо за ову активност у бијељинској ОШ "Свети Сава", одлучио је да Министарство подржи акцију и донира око 6.000 марака.

- Захваљујући томе успјели смо да замијенимо десет прозора у тзв. "малом дијелу" школе, коју похађају најмлађи ученици. Промјеном ове столарије, учионице су сада доста топлије - рекао је Мирковић и додао да је ђацима било тешко да наставу прате у хладним учионицама.

Без обзира на добру топловодну мрежу, енергија се губила, јер је столарија била јако лоша. Према његовим ријечима, сљедећи корак је замјена столарије на комплетном објекту "мале школе".

- Сада на рачуну имамо 17.500 КМ, а аплицирали смо за пројекат UNDP-а, да нам одобри исто толико новца да бисмо успјели да промијенимо сву столарију и дотрајале олуке - рекао је Мирковић.

Док чекају да UNDP одобри новац, надлежни не сједе скрштених руку. Аплицирали су и за пројекат помоћи код Амбасаде Њемачке у БиХ. Тај новац би искористили за поправак ограде, јер многи пролазници веома често користе школско двориште као пречицу до града. Посла има још доста.

- Планирамо и да санирамо подрумске просторије школе, које су страдале у поплавама, а на прољеће бисмо радили настрешницу, гдје родитељи могу да се склоне док чекају дјецу - истиче Мирковић.

ОШ "Свети Сава" једна је од најстаријих школских установа у Семберији и налази се под заштитом државе. Школу "Свети Сава" похађају 1.263 ученика, док у подручном одјељењу у Батковићу има 190 ђака. У школи је запослено 106 радника, од чега је 76 наставни кадар.

Фискултурна сала

Нова фискултурна сала изграђена је прошле године, захваљујући помоћи UNDP-а, тако да сада ученици имају квалитетне услове за извођење наставе физичког васпитања.

- На дан школе, 12. маја, сала је завршена. Добили смо модерну салу са комплетном опремом. Претходна је била у катастрофалном стању, трошна и често је прокишњавала, а није било ни мокрог чвора. Сада све то имамо - поносно каже директор Ђорђе Мирковић.

Поред фискултурне сале урађена су и два кабинета, техничког васпитања и информатике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана