Основнa школa Петар Кочић у Колима код Бањалуке: Наставник долази пијан и тјера ђаке да пију с њим

Данијела Стоканић
Основнa школa Петар Кочић у Колима код Бањалуке: Наставник долази пијан и тјера ђаке да пију с њим

Бањалука - Родитељи ученика Основне школе "Петар Кочић" из Кола код Бањалуке тврде да наставник физичког васпитања Дејан Трикић на часове долази пијан и упозоравају да ће посегнути за радикалним мјерама ако тај проблем не буде ријешен по хитном поступку.

Из Савјета родитеља ове школе поручују да дјецу неће пуштати на наставу ако им суспендовани Трикић поново буде предавао. Наглашавају да су дјеца изложена разним непријатностима и да то више неће дозволити.

- Дјеца се плаше наставника. Кад год иду на час физичког васпитања, међу њима завлада тајац. Моја кћерка због страха од пијаног наставника некад и избјегне час физичког - каже предсједник Савјета родитеља Силвана Радуловић.

Према њеним ријечима, наставник на часовима скида горњи дио одјеће, истеже се и показује тијело ученицима, те тражи од њих да помиришу његов нови парфем. Радуловићева тврди да Трикић често шаље ученике у продавницу да му купе пиво, а затим их наговара да пију заједно с њим.

- Не желим да моме дјетету предаје пијани наставник. Завод за запошљавање РС је преплављен овим кадром, а нашој дјеци предаје лијечени, али, нажалост, не и излијечени алкохоличар - истакла је Радуловићева и додала да овај проблем није од јуче и да годинама траже да Трикић буде отпуштен из школе.

У руководству школе кажу да не сједе скрштених руку и да су на основу притужби ученика и родитеља по трећи пут покренули дисциплински поступак против Трикића. Према ријечима запослених у овој школи, Трикић претходна два пута није добио отказ захваљујући њиховој доброј вољи.

- Трикић је суспендован до окончања поступка. Посљедњи немили догађај одиграо се прије мање од мјесец када је у алкохолисаном стању дошао на час и непримјерено се понашао према ђацима - рекла је вршилац дужности директора Основне школе "Петар Кочић" Дубравка Босанчић и додала да су послије тога обавијестили све надлежне установе и институције.

У Школском одбору оштро осуђују понашање Трикића.

- Пружамо пуну подршку управи школе у рјешавању овог проблема - рекла је предсједник Одбора Наташа Марјановић.

Трикић одбацује оптужбе тврдећи да се ради о гнусним лажима и да му је све смјестио директор школе.

- Ништа од тога није тачно. У току радног времена и у школи никад не пијем. Недавно сам био на некој прослави и остао докасно. Како не бих изостајао с посла, одмах сутрадан сам дошао у школу. Признајем, био сам мало веселији него иначе, али пијан не - рекао је Трикић.

Додао је да са директором школе није у добрим односима, због чега му траже длаку у јајету.

- Оптужују ме и да ученике шаљем по пиво у продавницу, што није тачно. Истина је да сам скоро послао једног ученика да ми купи цигарете, али он ме није разумио, па је донио пиво - рекао је Трикић.

Министарство

У Министарству просвјете и културе РС кажу да су упознати са ситуацијом у школи у Колима.

- Осуђујемо недолично понашање Трикића. Такво понашање сматрамо недопустивим, а закон јасно прописује шта су теже повреде радних дужности, које казне могу бити изречене и обавезе директора школе у случају њиховог кршења. Руководство школе је поступило по закону - рекли су у Министарству просвјете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана