Основци побјегли од мишева и влаге у подручној ОШ Вук Караџић у Бијељини

Љиљана Алексић
Основци побјегли од мишева и влаге у подручној ОШ Вук Караџић у Бијељини

Бијељина - Ученици бијељинске подручне Основне школе "Вук Караџић" у Рачанској улици, послије бројних вапаја родитеља, коначно су измјештени из неусловног објекта те од јуче наставу похађају у просторијама Гимназије "Филип Вишњић" и Економске школе.

На овај начин пронађено је привремено рјешење за проблеме на које су указивали родитељи ђака такозване "мале школе", а основци ће похађати наставу у алтернативним просторијама до краја ове школске године. Истицали су да дјеца наставу похађају у школи пуној влаге, те да користе вањске тоалете, а у дотрајалим учионицама примјећивани су и мишеви.

Ситуација је ескалирала након што су крајем прошле седмице родитељи на протестном скупу поручили да неће дозволити да због немара надлежних страдају дјеца. Како су нагласили, годинама су упозоравали на катастрофалне услове у школи, а послије посљедњих падавина, које су боравак у школи учиниле немогућим, одлучили су да нешто предузму.

- Киша је оштетила кров и електричне инсталације. Плафон се почео обрушавати, а кроз електроинсталације је процурила вода. На сву срећу, учитељица је била прибрана те је искључила струју у објекту. Не можемо ни да замислимо какве би биле посљедице да то није учињено - рекла је мајка једног ђака Весна Милошевић, која је додала да је објекат школе био опасан по живот ђака и наставног особља.

Мајка Јелена Шоја пита се да ли треба нешто да се догоди некоме од дјеце да би овај проблем био ријешен.

- Питам се да ли би надлежни пустили своју дјецу да иду у овакву школу - навела је Шоја.

Директор школе Предраг Рачановић каже да схвата бригу родитеља и да је због тога пронађено алтернативно рјешење.

Он је навео да од 26. маја три одјељења другог разреда похађају наставу у просторијама Гимназије, а од јуче им се придружило и осталих пет одјељења, те додао да су два одјељења смјештена у централни објекат ОШ "Вук Караџић", док ће два наставу имати у просторијама Економске школе.

Рачановић је поручио да се дјеца у овај објекат више неће враћати. Он је истакао да јавност и управа школе годинама упозоравају надлежне у министарству и локалној заједници на проблем у овој школи.

- У сталним сам контактима са ресорним министром и надлежнима у министарству и вјерујем да ћемо током љета наћи рјешење - навео је Рачановић.

Родитељи рјешење виде у новој школи, чија је градња почела још 2011. године, али су радови прекинути због недостатка новца. Градска управа купила је земљиште, урадила пројекат и финансирала изградњу темеља и првог спрата.

Генерације

У такозваној "малој школи" школује се 348 ученика од првог до петог разреда, а школа се налази у највећој градској мјесној заједници Лединци. Занимљиво је да су се у овом објекту школовале генерације породица па тако, на примјер, постоје случајеви, према казивању ученика, да су ову школу похађале њихове баке, затим маме, а сада и они.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана