Основано Завичајно удружење Борач-Месићи: Завичајци оживљавају средњовјековни град

Сретен Митровић
Основано Завичајно удружење Борач-Месићи: Завичајци оживљавају средњовјековни град

Рогатица - На иницијативу групе ентузијаста и носталгичара рођених у селима рогатичког мјеста Месићи основано је Завичајно удружење "Борач-Месићи" чији је циљ заштита и промоција историјског и културног насљеђа овог подручја.

За предсједника новооснованог удружења изабран је Томислав Павловић, који је рођен и одрастао у Месићима, а живи и ради у Вишеграду. Он каже да је дјеловање удружења усмјерено на три цјелине.

- Прва је презентација града Борач као сједишта средњовјековне земље Павловића са свим карактеристикама државе докле је сезала њена јурисдикција и са уникатним примјерцима стећака на локалитету Варошишта и Лађевине од којих су неки још у вријеме Аустроугарске завршили у Земаљском музеју у Сарајеву - прича Павловић.

Друга цјелина је, додаје он, насеље Месићи са широм околином кроз историју и данашње вријеме.

- Ту је много тога што се може подвести под културно-историјске и природне знаменитости, од изградње ускотрачне пруге Сарајево - Вардиште, рудника угља Месићи, прве термоелектране и прве хидроелектране. Ту је и највећа пећина у БиХ Говјештица са богатим подземним благом међу којим су и наслаге костију пећинског медвједа, врсте која је изумрла прије 20.000 година и низ других знаменитости укључујући и оне које подсјећају на Први, Други и посљедњи, Одбрамбено-ослободилачки рат - истакао је Павловић.

Напомиње и да планирају да се повежу са свим институцијама и посебно појединцима којима је овај дио Рогатице завичај.

- Радићемо на реализацији идеја и пројеката са циљем заштите народних обичаја, културно-историјског и природног насљеђа и оживљавања најразличитијих активности на плану презентације и развоја овог краја кроз привреду и посебно туризам  - наглашава Павловић.

За реализацију амбициозних циљева новоосновано Удружење добило је и пуну подршку општинске управе и начелника Милорада Јагодића.

- Надамо се да неће изостати и подршка надлежних републичких органа и организација и других институција - додаје Павловић.

Руководство

За Павловићеве замјенике односно потпредсједнике удружења "Борач-Месићи" изабрани су Лука Глибо и Богдан Обрадовић, Месићани по рођењу. У надлежном суду регистровани су као удружење грађана са сједиштем у Месићима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана