Основана прва етно-група у Босанском Петровцу: “Небеска Крајина” чувар богате ризнице предака

Милијана Латиновић
Основана прва етно-група у Босанском Петровцу: “Небеска Крајина” чувар богате ризнице предака

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - Огромна жеља и ентузијазам средњошколаца да своју љубав према Богу, цркви, роду и завичају конкретизују изродила је прву етно-групу у Босанском Петровцу “Небеска Крајина”, а њени чланови с поносом истичу да пјевати крајишке пјесме значи живјети Крајину и чувати је у срцу.

Неколико година уназад, захваљујући професору православне вјеронауке у тој западнокрајишкој општини Предрагу Вујићу у Мјешовитој средњој школи “Босански Петровац” постоји пјевачка група која његује љубав према етно и крајишкој музици.

Свој таленат и умијеће представљали су на светосавским академијама, а потом их је с благословом Његовог преосвештенства епископа бихаћко-петровачког и рмањског Сергија позвало свештенство катедралног храма Светих апостола Петра и Павла да увеличају славу храма. Припремајући се за тај наступ, Вујић и његови вриједни ученици основали су етно-групу “Небеска Крајина” која броји шест чланова. Стиховима пјесама “Преле су преље”, “Ој Косово, Косово” и “Говори Господе”, побрали су аплаузе окупљених суграђана, који су их наградили симболичним новчаним износом који ће искористити да обезбиједе народну ношњу јер су за Петровдан посудиле ношњу од другара из Културно-умјетничког друштва “Грмеч”.

- Након наступа казао сам им да могу да подијеле тај новац, а они су одлучили да га ипак чувају како бисмо набавили ношње са мотивима нашег Грмеча под којим смо расли и који је са петровачком, светом, мученичком цестом наша вјечна инспирација - истакао је Вујић који је и руководилац Етно-групе. Додао је да је веома поносан на све своје ученике који и те како показују љубав према етно музици и није им тешко ни да по највећим пљусковима долазе на пробе. С обзиром на то да у средњој школи немају националну групу предмета, све што знају о својој историји уче на часовима православне вјеронауке.

- Дружење кроз етно-групу је прилика да учимо о правој крајишкој пјесми. Пјевати крајишку пјесму значи и доживјети богату културу наших предака. Настојимо свакога дана да захватимо што више из те богате ризнице крајишког предања и да наше пјесме и наш рад буду само путоказ према том богатству које су нам оставили преци. Циљ нам је да сачувамо језички, вјерски и културни идентитет нашег народа у Крајини - с поносом казује Вујић и наглашава да су пјесме “преле су Преље” или “Добро вече браћо у туђини, хоћемо ли ону о Крајини” непроцјењиво богатство Крајишника.

Ученица другог разреда економске школе Сара Петковић рекла је да је поносна што је чланица групе која чува културно богатство овога краја.

- Наша дужност је да чувамо све оно што су нам преци оставили. Кроз пјесме које пјевамо спознајемо себе и учимо о нашем народу - казала је Петковићева. Додала је да је сваки стих посебан и да носи посебну поруку. С обзиром на то да су група у развоју, вјежбају два пута седмично.

Љубав према етно музици поносно и пркосно чува и гимназијалка Бојана Мрђа која истиче да вријеме потрошено на пробе није узалудно.

- Важна је љубав с којом отпјевамо сваки стих. Пјевајући из љубави заборавимо на вријеме - рекла је Мрђа.

Спот

Предраг Вујић је испричао да уз подршку Министарства културе и информисања у Влади Србије реализују пројекат “Зове црква, зову преци”.

- У оквиру пројекта снимили смо спот за пјесму чији стихови гласе: “Знаш ли роде гдје су света мјеста, гдје је Грмеч гора, Петровачка цеста, тамо су светиње и цркве и преци, манастири стари и крајишки свеци...” који ће ускоро бити приказан. Пјесма је крајишка, а звуци косовски - рекао је Вујић који је и аутор поменутих стихова. Додао је да је у снимању спота учествовало и троје ученика из ОШ “Ахмет Хромаџић” и њихов вјероучитељ, старјешина петровачког саборног храма Бојан Митрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана