Основан бањалучки регионални савјет за образовање

срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА- На иницијативу Министарства просвјете и културе Републике Српске и Уније удружења послодаваца Српске данас је у Бањалуци званично основан први Регионални савјет за образовање с циљем повезивања привреде и образовања.

Регионални савјети за образовање биће организовани у 10 регија у Републици Српској.

"Привредне могућности се разликују регионално и управо су регионални савјети ти који ће указати на стварне потребе и на који начин да се усмјерава образовање и уписне политике у средњим школама", истакла је министар просвјете и културе Српске Наталија Тривић.

Тривићева, која је данас са ученицима осмог разреда Основне школе "Бранко Ћопић" у Бањалуци посјетила производне погоне "Крајина класа", а потом присуствовала оснивачкој скупштини Регионалног савјета за образовање и тематском часу за ученике у просторијама овог погона, поновила је да је циљ министарства на чијем је челу да развија образовне стратегије у складу са потребама тржишта рада.

Она је навела да Министарство просвјете у континуитету сарађује са привредним друштвима, републичком Привредном комором, Унијом удружења послодаваца и Занатско-предузетничком комором ради усаглашавања потреба тржишта рада и усмјеравања политике образовања.

Према њеним ријечима, у регионалне савјете биће укључене локалне заједнице, представници привреде, директори школа који ће усаглашавати политике и усмјеравати заједничка рјешења према Министарству просвјете и културе Републике Српске.

 "Уколико имамо квалитетан кадар у средњим школама, које раде квалитетне уписне политике, ученике који ће научити да уче, одлазити на практичну наставу код послодаваца, што нам је коначан циљ, у потпуним капацитетима, онда ћемо рећи да смо искорачили и да ће ученици са тако стеченим знањем и квалификацијама бити конкурентни на тржишту рада кад заврше средњу школу и желе одмах да раде или уколико наставе да се школују на неким од Универзитета", рекла је Тривићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је да ће Унија заједно са Министарством просвјете и културе формирати регионалне савјете по цијелој Републици Српској, који ће служити за боље повезивање привреде, локалне заједнице, школа и Завода за запошљавање.

"Очекујемо у наредном периоду и да школе боље раде и да послодавци имају квалитетнију радну снагу", рекао је Трвић. Представник послодаваца, директор компаније "Колектор" Предраг Зорић је рекао да привреда без образовања не може и да је јасно да се уз подршку Министарства просвјете и културе може много урадити у наредном периоду.

"Данас је прави дан за почетак сарадње, сигурно имамо већ позитивних примјера у локалним заједницама, а далеко је то што је заиста потреба тржишта", рекао је Зорић и позвао послодавце да "отворе врата ученицима", како би се дошло до што боље радне снаге.

 За предсједника Регионалног савјета за образвања Бањалука данас је изабран Момир Ширко, који је рекао да Градска развојна агенција већ неколико година ради на принципа на којима је основан овај савјет.

"Биће нам задовољство да свим члановима Регионалног савјета за образовање, а то су осим града Бањалука и општине Котор Варош, Кнежево, Челинац и Лакташи пренесемо информације, знања и искуства која смо стекли у досадашњем раду, како би они били у могућности да повезивање привреде и обаразовања доведу на виши ниво", додао је Ширко.

Циљ Регионалног савјета за образовање је да допринесе бољој увезаности средњих школа, привредних субјеката и локалних заједница на регионалном нивоу, а ради боље усклађености образовања са потребама тржишта рада и бржег запошљавања.

Након оснивачке скупштине Регионалног савјета за образовање Бањалука, за ученике осмог разреда Основне школе "Бранко Ћопић" организован је тематски час под називом "Моје занимање", с циљем упознавања о траженим занимањима у Републици Српској, којем су присуствовали и послодавци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана