Основац из Новог Града алгоритме савладао као од шале

Јасна Драгојевић
Основац из Новог Града алгоритме савладао као од шале

Нови Град - Ученик Основне школе "Свети Сава" из Новог Града Дарио Бундало освојио је прво мјесто у категорији ђака деветог разреда на међународном такмичењу "Дабар информатичар" које је одржано у Сарајеву.

За такмичење је било пријављено око 6.000 ученика основних и средњих школа, од којих се 170 квалификовало у финале, док је до надметања у Сарајеву дошло њих 140.

Завидно знање из ове области показао је још један ученик Основне школе "Свети Сава" Марко Ћулибрк, који похађа седми разред. Он се пласирао међу првих десет.

Наставница информатике Гордана Вујановић, која је Бундалу и Ћулибрку помагала да се покажу у што бољем свјетлу, каже да је сама квалификација ученика на овом значајном такмичењу велики успјех. Ученици су поручили да ће им ова награда бити подстрек да наставе да се интересују за информатику и све могућности које она пружа.

- Радили смо алгоритамске и логичке задатке, нису били превише тешки. Такмичење је трајало нешто више од часа, што је било сасвим довољно за рјешавање задатака. Припремао сам се прилично дуго, а много су ми помогле и упуте на сајту "Дабар информатичар" - казао је овај матурант.

За Бундала је ово прво значајније такмичење из области информатике, до којег су га, како каже, довели труд и залагање. Занимљиво је да овај ученик до сада учествовао само на школским такмичењима, гдје није остваривао значајније резултате.

- Када сам сазнао да сам освојио прву награду био сам веома изненађен, као и моји родитељи. Ова награда ће ми бити мотив да се више посветим информатици која је моја трећа љубав - испричао је Бундало који послије завршетка основне школе планира да упише Електротехничку школу.

Одлазак ђака на такмичење омогућила је општина Нови Град.

Литвански коријени

Такмичење "Дабар информатичар" први пут је одржано у Литванији 2004. године, а сада се одржава у више од 50 земаља, док се у БиХ ђаци надмећу у посљедње двије године.

"Дабар информатичар" је намијењен ученицима основних и средњих школа и за циљ има да омогући ученицима да се забаве, нешто ново науче, да покажу своје таленте, али и да им да прилику за сусрет са информатиком као научном дисциплином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана