ОШ "Вук Стефановић Караџић" у Добоју: Завршено инклузивно игралиште, једино у регији

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ДОБОЈ - У Добоју је завршена изградња инклузивног игралишта на отвореном простору Основне школе (ОШ) "Вук Стефановић Караџић", које је финансирано средствима из пројекта "Промоција физичке активности код дјеце са посебним потребама", рекао је данас директор ове школе Љубиша Благојевић.

Пројектом је ова школа уз освојено прво мјесто добила и награду од 50.000 евра на конкурсу који је у категорији "Здрави животни стилови" расписала Европска комисија. Благојевић наводи да је инклузивно игралиште саграђено у циљу да се изађе у сусрет родитељима и дјеци са потешкоћама у развоју како би се обезбиједио адекватан простор за пријеко потребне физичке активности. "Игралиште је са одговарајућим справама подијељено у три сегмента.

Први обухвата столове за стони тенис и шах, те хендикеп кош. У другом су клацкалице, њихалице, љуљашке и вртуљак, док у трећем је постављена мини-теретана са намјенским справама", навео је Благојевић. Како би се инклузивно игралиште заштитило од оштећења од стране лица која су у ранијем периоду неовлаштено нарушавала школски простор и причињавала штету, Благојевић каже да је постављена заштитна ограда са капијом, инсталирана је расвјета и видео-надзор.

Он истиче да ће игралиште искључиво користити дјеца са потешкоћама у развоју што ће бити истакнуто на одговарајућој табли. Дефектолог Бранка Милутиновић која је и наставник у посебном одјељењу школе "Вук Стефановић Караџић" каже да је инклузивно игралиште изграђено у складу са одговрајућим стандардима и прописима, те обезбјеђује сигурно кориштење и интерактивну игру са другом дјецом.

"Дјеца ће кроз физичку активност побољшати своју моторичку спретност и довести у психичко благостање јер се производе позитивне емоције као и социјалне компетенције кроз интеракцију са другом дјецом - вршњацима они се осјећају прихваћеним", изјавила је Милутиновићева. Она је истакла да ће захваљујући столовима за стони тенис и шах дјеца побољшавати пажњу и концентрацију, а све то ће, утицати да се дјеца ослобађају свих негативних пратећих емоција као што су агресија или неприлагођена понашања.

Представник добојског Удружења дјеце са сметњама у развоју Милена Станић, која је и родитељ дјетета са церебралном парализом, каже да је изградња инклузивног игралишта нешто најљепше и најфункционалније што се у посљедње вријеме десило за дјецу и родитеље. "Добили смо терен за игру и забаву те за многе активности и дружења како би у складу са могућностима уљепшали и олакшали живот дјеци", рекла је Станићева која наводи да ово удружење има око 300 чланова.

Родитељ дјетета са потешкоћама у развоју Арнес Грбешић каже да се заједно радују откривајући чари нових справа на једином инклузивном игралишту на подручју града али и локалних заједница регије. "Сувишно је рећи колико је физичка активност битна за дјецу са различитим облицима развојних потешкоћа. Дјететови мишићи би били вјероватно у много горем стању него што су сада да не ради вјежбе", рекао је Грбешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана