Орлови опет једре кањоном Цврцке

Душко Керезовић
Орлови опет једре кањоном Цврцке

Котор Варош - Орлови су поново завладали висинама изнад кањона Цврцке код Котор Вароша, а повратку заштићених птица које су са овог простора ишчезле прије готово пола вијека свједочила је група которварошких планинара.

Иако су могли само накратко да уживају у лету краљева висина, планинари кажу да су одушевљени што су на небу могли да виде ријетку врсту птица. Једрење орлова над кањоном Цврцке објективом фотоапарата уловио је планинар Дарко Трифуновић. Љубитељи природе, одушевљени чудесном љепотом орлова, одлучили су да одмах потраже стручњаке, а фотографије су послали орнитологу и Друштву за заштиту и истраживање биодиверзитета, који су потврдили да је ријеч орловима - мужјаку и женки.

- Многи су били сумњичави када су чули причу о повратку орлова, а ни ми нисмо могли да вјерујемо својим очима. На срећу, фотографија је потврдила да је ријеч о орловима - рекао је Трифуновић.

Кањон Цврцке је у стратегији за заштиту природе РС означен као посебан природни резерват у којем обитавају разне врсте дивљачи. С обзиром на то да има много неприступачних локалитета, није препоручена посјета том подручју без водича.

- Мјештани Живиница кажу да су се орлови недавно појавили. Мој отац, који је живио у Растику, каже да су ту били седамдесетих година прошлог вијека, а онда су изненада нестали. Са орнитолошког становишта ово је веома значајна вијест, јер у цијелој БиХ постоји само тридесетак парова орлова - истиче професор биологије Славен Филиповић.

Додао је да је појава орлова значајна и са становишта заштите кањона Цврцке, који је непроцјењиво станиште и мала оаза биодиверзитета.

- Појава орлова доказује да кањон заслужује трајну заштиту - казао је Филиповић.

Ова птица је законом заштићена и на снази је стална забрана лова. Налази се у анексу један европске директиве за очување дивљих врста птица и на црвеној листи птица у РС. Орлове је забрањено ловити, узнемиравати, узимати младунце из гнијезда и држати у заточеништву.

Предсједник которварошког Ловачког удружења "Узломац" Недељко Гламочак каже да су орлови уочени на хранилишту у Вишевицама. Он је додао да су ловци упозорени да предузму додатне мјере с циљем заштите орлова.

- Орао је основни симбол на грбовима, заставама и амблемима српских земаља. Пуцање на орла представљало би пуцање на симболе, културу и традицију српског народа - поручио је Гламочак.

Спасавање врсте

Орлови по природном нагону бирају за станиште недоступне литице голих каменитих брда и планина. Судбина орлова постаје неизвјесна, јер је то врста птица која нестаје. Због тога су многи природњаци и удружења дигли глас за њихов спас. Пројектом реинтродукције орлова на херцеговачка станишта БиХ се придружила европским земљама високих еколошких стандарда за спас овог, како стручњаци кажу, истинског хигијеничара природе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана