Органско воће и поврће имају своје мјесто на бијељинској Зеленој пијаци

Љиљана Алексић
Органско воће и поврће имају своје мјесто на бијељинској Зеленој пијаци

БИЈЕЉИНА - Бијељина се придружила бројним градовима свијета на чијим пијацама је своје мјесто пронашла и понуда органске хране, која се у овом граду производи под будним оком запослених у социјалном предузећу “Агро-план”.

Прво приспјело поврће на градској Зеленој пијаци продају раднице овог предузећа чији је оснивач Удружење за помоћ Ромима “Отахарин”.

У пластеницима су засијани зелена салата, млади лук и јагоде, а у наставку сезоне планирана је и производња двију врста паприке.

- Парцела на којој узгајамо поврће и воће је око 0,74 хектара, али до сада нисмо искористили све капацитете. Производња се одвијала у три пластеника површине око 500 метара квадратних. Током јесени засадили смо зелену салату и млади лук, а ове године и јагоде, чије плодове очекујемо средином маја - рекла је агроном у “Агро-плану” Драгана Нешковић.

На штанду, који је обиљежен логом овог предузећа, тренутно продају јесење културе.

- Грађани могу да погледају и сертификат, који посједујемо од 30. јула прошле године, који је потврда да производимо здраве и непрскане производе у контролисаним условима - рекла је Нешковићева.

Како истиче, поврће и воће на њиховим парцелама производе без хербицида и пестицида.

- Органска производња је без употребе минералних ђубрива и пестицида, али и више од тога јер се води рачуна о здрављу потрошача, али и заштити животне околине. Углавном користимо препарате на биљној основи као што су морске алге, раствор коприве, млијека, соде бикарбоне и других природних супстанци - рекла је Нешковићева.

Храна произведена на тај начин, наглашава она, здрава је и безбједна за конзумирање.

- Наши производи пролазе ланац контроле од сјетве до бербе плодова у складу са органским принципима строге контроле - рекла је Нешковићева.

Иако је оваква врста производње захтјевна, цијене крајњих производа нису веће у односу на постојећу понуду на пијацама.

- Тренутно је цијена наших органских производа иста као и комерцијалних с обзиром на то да смо на самом почетку ове врсте производње и циљ нам је да повећамо свијест потрошача о здравој исхрани - рекла је Нешковићева.

Грађани Бијељине веома су заинтересовани за куповину ових производа. Ко их једном проба, враћа се поново, кажу продавци.

- Доста муштерија нам се враћа и поново купује наше производе с обзиром на квалитет и свјежину, јер ми плодове беремо рано ујутру и онда их довозимо на Зелену пијацу - каже Нешковићева.

Дјелатност

Социјално предузеће “Агро-план” основано је прије неколико година.

Основна дјелатност овог предузећа, које при запошљавању даје предност припадницима маргинализованих друштвених група, је органска производња воћа и поврћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана