Органско поврће на бијељинској градскoј пјаци “плане” чим стигне на тезгу

Љиљана Алексић
Органско поврће на бијељинској градскoј пјаци “плане” чим стигне на тезгу

Бијељина - Семберија је одувијек позната по узгоју поврћа и скоро да нема домаћинства да се не бави том производњом, а однедавно градска пијаца у Бијељини једина је у том дијелу Српске која својим купцима нуди и органске производе.

Генерације домаћина на плодним семберским равницама производе паприке, парадајз, купус, краставце и друге врсте поврћа, а развојем тржишта и захтјевношћу купаца у посљедње вријеме све чешће се тражи органско и нетретирано поврће.

Однедавно, на бијељинској градској пијаци постављен је штанд са органским производима. Паприке и парадајз узгојени су у социјалном предузећу “Агроплан”, а произвели су их први сертификовани произвођачи.

Поврће се производи под надзором два агронома у три пластеника, а потражња за тим производима сваким даном је све већа и како кажу продавци, ти производи веома брзо “плану” и купци траже килограм више.

- Бијељинци долазе и купују парадајз и паприке из органске производње. Овај мјесец те производе нудимо по промотивним цијенама с циљ повећања потрошње управо тако узгојених и здравих производа. Наши суграђани стичу навику куповине таквих производа, али и здраве исхране -  рекла је агроном Драгана Нешковић.

Предузеће “Агроплан” запошљава шест радника, међу којима су  припадници ромске популације и других маргинализованих категорија становништва. Прилику да ради и заради добила је и Мирсада Карић.

- Берем и пакујем поврће и веома сам задовољна. Радо одлазим на посао и сигурно ћу наставити ово да радим  - рекла је Карићева.  

У плану је проширење производње, а прве на реду су органске јагоде.

У предузећу “Комуналац” које газдује бијељинском Зеленом пијацом кажу да су задовољни овим пројектом који Бијељину издваја у Српској.

- На овај начин наша пијаца је сасвим сигурно оправдала епитет да је једна од најснабдјевенијих у БиХ. Сада имамо први штанд са органски сертификованом храном у Српској - рекао је руководилац Службе за организацију пијачних услуга Данијел Перић.

Добијање сертификата,  кажу у Удружењу “Отахарин” дуготрајан је процес, а сертификација се спроводи под надзором овлашћене организације Органска контрола из Сарајева.

- Органска контрола је веома ригорозна у вези са питањем садница и третирања производа. Успјели смо да добијемо тај сертификат и сада радимо - рекао је директор тог удружења Драган Јоковић.

Управи пијаце у Бијељини у посљедње вријеме пријавило се више лица која су заинтересована за постављање штандова са органском храном, а једно од њих је самостално кренуло у процес сертификације.

- Циљ нам је да договоримо са осталим произвођачима у Бијељини да своје органске производе продају на Зеленој пијаци како би могли да формирамо једну улицу са таквим производима. Наравно, они ће морати имати сертификате, а жеља нам је да проширимо понуду - навео је Перић.

Правила производње

Агроном Драгана Нешковић истиче да је Закон веома јасан када је ријеч о производњи органске хране.

- Није дозвољена употреба хемијских средстава, минералних ђубрива, тако да се могу користити препарати који су на природној бази или бази морских алги и то као крајња мјера. Органска производња се базира на превентивним мјерама заштите, док уколико постоји ризик за пропадање производње, могу се примјењивати средства која се налазе на листи одобрених - навела је Нешковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана