Орезивањем Царских винограда “Подруми Вукоје 1982” обиљежили Светог Трифуна: Сунчан дан предзнак родне године

Милијана Латиновић
Орезивањем Царских винограда “Подруми Вукоје 1982” обиљежили Светог Трифуна: Сунчан дан предзнак родне године

ТРЕБИЊЕ - Традиционалним орезивањем Царских винограда “Подруми Вукоје 1982” из Требиња обиљежили су Светог Трифуна, заштитника винара и виноградара.

Власник и директор “Подрума Вукоје 1982” Радован Вукоје изразио је задовољство протеклом годином, када су у питању награде и признања, али и стањем и радовима на оба њихова локалитета Ушће и Засад поље.

- Послије првог снијежног дана у Требињу, на Светог Трифуна је био предиван зимски дан, идеалан за резидбу, али и за прославу славе, што је добар знак да ћемо имати годину која ће дати велика вина, попут 2020. године, која је по многима била тешка, али је код нас била изванредна - рекао је Вукоје, изражавајући очекивања да ће и у овој години временски услови бити добри.

Истичући да је резидба једна од најбитнијих ствари којом се одређује квалитет будућег грожђа, Вукоје је изразио наду да ће оно бити врхунско, јер, будући да вино праве искључиво од сопствене сировине, улажу и максималне напоре да оно буде квалитетно.

- Поборник сам мишљења да 50 одсто квалитета вина долази из винограда, а 50 одсто из подрума, тако да нама виноградарима из Херцеговине, преостаје напор да нашу камену земљу на што бољи начин преточимо у чашу, односно у подрумске бачве и боце, гдје се наша вина развијају на прави начин - казао је Вукоје.

Са поносом је истакао потврду о квалитету својих вина, пет златних медаља из Америке, тим прије што је, како каже, управо његова винарија као прва са Балкана постигла овакав резултат.

- Херцеговина се и на овај начин намеће као регион који је водећи што се тиче квалитета вина у Југоисточној Европи, јер ми имамо одличне произвођаче вина, одличне позиције за бављење виноградарством, тако да поред нас, постоји још фирми које на томе вриједно и марљиво раде, а сви скупа правимо један бренд, тако да сви туристи који дођу да посјете наш град траже ту медитеранску причу - рекао је Вукоје.

Подсјетивши да је херцеговачка “жилавка” још у бившој Југославији, шездесетих година прошлог вијека, добила своје заштићено поријекло и могућност да буде чувено, врхунско вино те велике земље, Вукоје је рекао да, водећи се том чињеницом, треба да се настави заштита аутохтоних сорти и истраје на добијању виноградарског регистра, како би се одвојила вина која се праве од увозног и домаћег грожђа.

Царске винограде овом приликом је благословио отац Дражен Тупањанин, истичући након молитве наду да ће и ова као и претходне године за породицу Вукоје бити успјешна.

- Празник Светог мученика Трифуна славе виноградари као свој дан, а ми треба да размислимо каква је то веза између мучеништва и винограда, јер само мучеништво има нераскидиву везу са вином и виноградом - казао је отац Дражен.

Маслина

Радован Вукоје је рекао да се у цијелој источнохерцеговачкој винској причи све више намеће и маслина, као један од брендова Медитерана. Породица Вукоје постиже добре резултате и када је маслинарство у питању.

- У наредном периоду се надам да ће маслинова уља са нашег подручја давати велике резултате, јер за то имамо све потребне предиспозиције – рекао је Вукоје и нагласио да је и винарима и маслинарима потребна подршка шире заједнице и свих субјеката везаних за пољопривреду, јер, како каже, ова прича представља праву индустрију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана