Општинари у Српцу послије три године могу овјерити књижице

Дејан Јовичић
Општинари у Српцу послије три године могу овјерити књижице

Србац - Радници општинске управе и неколико јавних установа и предузећа у Српцу послије готово три године коначно од данас могу овјерити здравствену књижицу, јер је потписан репрограм са Пореском управом РС о измирењу дуга од 668.580 марака.

Осим општинара, ова вијест је обрадовала и раднике Агенције за развој малих и средњих предузећа "Апис", вртића "Наша радост" и Центра за социјални рад.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је одобрено одгађање плаћања пореског дуга на период од 60 мјесеци.

- То значи да ће се, поред редовних обавеза за порезе и доприносе, сваког мјесеца измиривати око 15.000 марака за репрограм - казао је Драгосављевић.

Општина Србац један је од рекордера у РС по броју блокада због неуплаћених дуговања за порезе и доприносе. Порески дугови општинске управе су нередовно плаћани и од 2013. до 2015. године, због чега је жиро-рачун општине у овом периоду био блокиран у више наврата.

- Репрограмирање обавеза је било неминовност, јер су наслијеђени краткорочни дугови довели општину у тешку ситуацију, а потреба радника за овјереном књижицом и медицинским прегледима била је све већа - рекао је Драгосављевић.

Према његовим ријечима, уз наведени износ мораће се плаћати и камате предвиђене законом о одгођеном плаћању пореског дуга, о чему ће бити упознати и одборници Скупштине општине на сједници која ће бити одржана 17. фебруара.

Крајем децембра потписан је репрограм и са "Електрокрајином" на износ од 800.000 марака за неплаћену електричну енергију, чиме је општина такође растерећена обавеза из претходног периода.

- Ово су само неки од нагомиланих проблема на чије рјешавање се чекало годинама. Направили смо заокрет и у другим стварима. Послије три године недавно је расписан и конкурс за стипендије, а након дужег времена и јавни оглас за давање у закуп пољопривредног земљишта и јавни позив за финансирање културних и спортских манифестација - нагласио је Драгосављевић.

Нови потези општинске управе

- расписан и конкурс за стипендије

- давање у закуп пољопривредног земљишта

- финансирање културних и спортских манифестација

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана