Општинари у Српцу још чекају априлску плату

Анита Јанковић
Општинари у Српцу још чекају априлску плату

Србац - Радници општинске управе у Српцу ушли су у август без четири неисплаћене плате, а због нередовног плаћања доприноса, већ више од двије године не могу овјерити здравствену књижицу.

Жиро-рачун општине је до прије десетак дана био у блокади од стране Пореске управе РС, која је са рачуна скинула око 500.000 КМ за неплаћене доприносе из прошле године.

Радници су очекивали да ће послије деблокаде бити прикупљен новац до краја јула бар за једну плату, али су остали кратких рукава.

- Имали смо спреман новац да исплатимо априлску плату, али Пореска управа РС нас је поново блокирала за неисплаћене порезе на доприносе за март и април у износу од 115.000 КМ, иако априлску плату још нисмо ни исплатили. То нигдје у свијету нема да се пореске обавезе унапријед скидају - рекао је начелник Српца Драго Ћирић.

Додао је да не зна кад би плате могле бити испаћене, јер како каже, Пореска управа им може блокирати рачун кад год им се прохтије.

- Док ја скупим новац, они могу ударити нову блокаду за мај, јун и тако даље, без обзира на то што се плате не исплаћују. Сила Бога не моли, закон јачега је на снази и ја сам немоћан у тој борби са вјетрењачама - закључио је Ћирић.

Општинарима у Српцу посљедњи пут новац је уплаћен још половином јуна, када им је исплаћена мартовска плата. Међу запосленима влада велико незадовољство, а поједини позивају на колективан штрајк и бојкот радних обавеза.

Сличан сценарио догађао се и крајем прошле године, када је општини рачун био блокирала на износ од око 700.000 марака. Радници управе тада нису добили ниједну марку од половине новембра до краја јануара, па су и новогодишње и божићне празнике провели без плате.

Предсједник Синдиката општинске управе у Српцу Нинко Гужвић није желио коментарисати стање у општини, рекавши у кратком телефонском разговору да нема времена за нас.

- На терену сам, радим неке процјене штете и немам времена за причу - поручио је Гужвић.

Финансијска криза у јавном сектору полако дотиче дно, јер је ситуација у јавним предузећима и установама у Српцу још гора. Центру за социјални рад касни пет плата, Радио Српцу девет, а Центру за културу и спорт чак 15 плата. Ништа боље није ни у "Комуналцу", Територијалној ватрогасној јединици, Агенцији за развој малих и средњих предузећа "Апис" и другим буџетским потрошачима.

Замјеник начелника општине Ранко Недић каже да је СДС одавно одустао од праћења политике Драге Ћирића, који је, према његовим ријечима, главни кривац за лоше стање у општини.

- Финансијска криза у јавном сектору је директна посљедица злоупотребе институције од стране Ћирића, злоупотреба овлашћења, приватизовања институције, те ненамјенског коришћења новца који је трошен мимо одлука Скупштине за пројекте за које само начелник зна - истакао је Недић.

Он је оптужио Ћирића да је новац из општинске касе трошио на "којекакве инвестиције, нову странку и куповину чланова".

Предсједник СНСД-а Србац и кандидат начелника Млађен Драгосављевић каже да сви проблеми потичу од беспарице.

- Све што ваља и не ваља приписује се општинском руководству, па тако и овај дио. Уколико дођем на чело општине од октобра, свјестан сам да ме чека много обавеза, али предан и одговоран рад - рекао је Драгосављевић.

У Пореској управи РС објашњавају да су послодавци према Закону о доприносима дужни да радницима уплате доприносе приликом сваке исплате плате.

- Уколико плата није исплаћена, послодавци су обавезни да уплате доприносе најкасније два мјесеца од истека мјесеца за који се доприноси обрачунавају - рекли су у Пореској и додали да иако плата за април није исплаћена радницима општине Србац, послодавац је морао да уплати доприносе најдаље до 30. јуна ове године, а будући да то није учињено, покренут је поступак принудне наплате.

Притиснути кредитима

Општина Србац у овој години није усвојила буџет, а с обзиром на то да није могла бити усвојена ни одлука о привременом финансирању, рад органа управе се одвија према мјерама привременог финансирања.

Драго Ћирић раније је рекао да је општина притиснута кредитима због којих се годишње издваја и до милион марака, што је шестина буџета. Он тврди да би све обавезе према радницима могле бити испуњене да је стављена хипотека на спортску дворану и потписан репрограм са Пореском управом. Међутим, због блокаде Скупштине, која не засједа већ 15 мјесеци, ова одлука није могла бити усвојена, а дуговања су наплаћена принудним путем.

Колико касне плате радницима јавних предузећа

Центру за културу и спорт - 13 плата,

Радио Српцу - девет,

Комуналном предузећу - шест плата,

Центру за социјални рад - пет плата,

Територијалној ватрогасној јединици - четири плате,

Агенцији "Апис" - четири плате

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана