Општина Србац суфинансира обнову фасада: У новом руху заблистаће шест зграда

Дејан Јовичић
Општина Србац суфинансира обнову фасада: У новом руху заблистаће шест зграда

СРБАЦ - До краја ове године биће обновљена фасада и побољшана енергетска ефикасност на шест стамбених зграда у Српцу, за шта ће општина Србац издвојити 35.000 КМ.

Уговори о суфинансирању радова потписани су у петак у згради Општинске управе, чиме се локална власт обавезала да ће исплатити 40 одсто од планираних средстава инвестиције према предрачуну, односно максималних 7.000 КМ по згради, а остатак новца обезбиједиће станари. На јавном позиву општине, који је био отворен од 1. до 21. марта, прошле су све заједнице етажних власника које су се пријавиле и испуниле услове, односно које су регистроване код надлежног општинског одјељења и изграђене прије 24. маја 2013. године.

Замјеник начелника општине Владимир Гужвић рекао да је било у плану да се и ранијих година крене са овим пројектом, али буџетске могућности то нису дозвољавале.

- Сада је финансијска ситуација нешто повољнија, тако да планирамо наставити овај пројекат и у наредном периоду како би све зграде биле енергетски ефикасније и добиле нове фасаде, што ће уљепшати и изглед града - истакао је Гужвић.

Раденко Лепир из зграде у улици Моме Видовића 32 каже да их чекају обимни радови јер је објекат, који је изграђен 1948. године, у значајној мјери девастиран.

- Радићемо комплетну реконструкцију, а радови крећу послије 15. маја - рекао је Лепир.

Подршком општине задовољни су и станари зграде у улици Данка Митрова 38. Анђелка Грумић каже да је случајно на интернету наишла на јавни позив општине и успјела брзо анимирати све станаре.

- Нисмо имали формирану заједницу етажних власника, што смо урадили. Раније смо успјели замијенити кров и столарију, а остала је још фасада. Један дио новца смо прикупили, а општина ће нам обезбиједити 5.000 КМ. Хвала локалној управи што помаже грађанима како бисмо заједно уљепшали наш град - рекла је Грумићева.

За радове се припремају и станари зграде у улици Првомајска 2, у строгом центру Српца. Замјеник предсједника ЗЕВ-а Мара Радић каже да је један дио зграде већ обложен стиропором прије двадесетак година, што су станари сами финансирали.

- Од општине смо добили 7.000 КМ, а станари са пословним субјектима треба да прикупе 19.832 КМ - рекла је Радићева.

Комисија

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да ће начелник општине именовати особу из ресорног одјељења која ће пратити ток радова.

- Након што се изврши комисијски преглед по завршетку радова, општина ће на рачуне заједница, у року од 30 дана, уплатити средства која су одобрена пројектом - казао је Михољчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана