Општина Србац се на Бањалучкој берзи задужује за 1,2 милиона марака: Емисијом обвезница граде станове за младе

Милијана Латиновић
Општина Србац се на Бањалучкој берзи задужује за 1,2 милиона марака: Емисијом обвезница граде станове за младе

СРБАЦ - Општина Србац се на Бањалучкој берзи задужује за 1,2 милиона марака, а новцем од емисије обвезница биће изграђено двадесетак станова за младе брачне парове.

Према подацима на интернет страници Бањалучке берзе ова локална заједница понудила је 12.000 обвезница по номиналној цијени од 100 КМ. Ријеч је о четвртој емисији обвезница, уз каматну стопу од четири одсто и грејс-период од четири године.

- Стандард повећања цијене је 0,01 КМ. Члан берзе овлашћен од стране емитента 12. маја уноси продајни налог који је предмет јавне понуде, а брокерске куће купаца уносе куповне налоге по цијени која је једнака или већа од почетне за стандард повећања цијене. У овом периоду не закључују се послови. Јавна понуда траје док се не реализује понуђена количина обвезница или до истека јавне понуде 10. јуна - наведено је на страници Бањалучке берзе.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић рекао је за “Глас Српске” да је новац од емисије обвезница намијењен искључиво за реализацију пројекта изградње стамбене зграде са становима за младе брачне парове.

- Младим брачним паровима биће омогућено да на основу јавног позива купе тај стан по повољним условима, односно по цијени коштања. Обезбиједићемо инвестиционо-техничку документацију, употребну дозволу и у том смислу одричемо се свих прихода. Цијена станова биће 50 или 60 одсто нижа у односу на тржишну - рекао је Драгосављевић.

У општини су раније истакли да је план да цијена квадрата не буде виша од 800 марака, тако да би се највећи стан од око 75 квадрата могао купити за око 60.000 марака.

С обзиром на то да је интересовање за ове станове велико, увјерен је да ће када заврше ову ламелу имати потребу да граде још једну.

- Изградња ове зграде требало би да почне на јесен, јер када обезбиједимо новац, слиједи ребаланс буџета како бисмо могли расписати јавни позив за избор извођача радова и да се све процедуре спроведу како је предвиђено законом - казао је Млађеновић.

Додао је да ће додатне погодности приликом куповине стана имати академски образовани млади Српчани.

- Сматрам да је у овом тренутку ово најбољи начин да се младим људима пружи прилика да остану у Српцу. Имамо доста мјера када је ријеч о пронаталитетној политици, али сматрам да ће овај пројекат дати најконкретније резултате - рекао је први човјек Српца.

Квадратура

Из општине Србац раније су појаснили да ће зграда имати корисну површину од 1.800 квадратних метара. Млађан Драгосављевић је рекао да је планирано да станови буду величине од 65 до 75 квадрата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана