Општина Србац издваја до сада највећи износ из буџета за развој аграра

Дејан Јовичић
Општина Србац издваја до сада највећи износ из буџета за развој аграра

СРБАЦ - Подстицаји за развој пољопривреде, као основне привредне гране у руралним подручјима Српца, увећани су у посљедњих седам година чак четири пута, а на јавном позиву који ће бити расписан ових дана наћи ће се десет мјера подршке пољопривредницима, што је рекордан број до сада.

Ово је изјавио начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац Марко Михољчић, нагласивши да овогодишњи подстицаји износе 130.000 КМ и већи су за 10.000 у односу на прошлогодишњи план и чак 100.000 марака у односу на подстицаје из 2017. године.

- Предвидјели смо средства за додјелу 60 пластеника од 50 и 100 квадратних метара са додатном опремом. Путем ИФАД пројекта, ресорно министарство сносиће 40 одсто трошкова, општина Србац 20, а корисник подстицаја 40 одсто и до сада смо, на овај начин, субвенционисали набавку више од 200 пластеника. Укључени смо и у пројекат “ЕУ4Агри” гдје финансирамо набавку пластеника од 400 квадрата и омогућено је да се пријаве сви они који дају поврће кроз откуп, а субвенција износи 2.000 КМ по кориснику - рекао је Михољчић.

Додаје да ове године неће бити стимулисана куповина трактора већ само набавка нових прикључних машина, чија цијена износи до 40.000 КМ, а подстицај по кориснику износиће максимално 2.500 КМ.

- То чинимо из разлога што ресорно министарство даје добар подстицај за куповину “беларус” трактора и до сада је више од 30 пољопривредника са подручја србачке општине исказало намјеру да учествује у овом пројекту - истакао је Михољчић.

Он каже да ће стимулисати и подизање нових засада јабучастог, коштичавог, језграстог, јагодастог и бобичастог воћа и винограда и куповину противградних мрежа, као и промоцију малих пољопривредних произвођача и њихово повезивање са тржиштем, што ће се одвијати у сарадњи са Пољопривредним кластером “ГЛС”. 

- Циљ је да повећамо видљивост малих произвођача и до сада смо највише радили са узгајивачима боровница који су учествовали на сајмовима у Бањалуци и Градишци. Имали смо и активности промоције пчелињих производа у вртићу и у школама у сарадњи са Удружењем пчелара “Кошница”. Ове године проширили смо дјелатност и организовали прву обуку за повртаре у оквиру новооснованог “АГМентор” центра који ће пружати стручну подршку пољопривредницима из Градишке, Лакташа и Српца - рекао је Михољчић.

Омогућена је и субвенција за куповину стеоних јуница, а општина Србац сносиће до 50 одсто од цијене, док је подстицај за производњу и узгој супрасних назимица повећан са шест на 10.000 КМ, а појединачан износ са 50 на 100 КМ по грлу.

- За проширење пчелињих друштава предвидјели смо субвенцију у износу до 5.000 КМ, а средства су намијењена удружењима пчелара за куповину селекционих матица, набавку нових кошница и остале потребне опреме. Овај износ је повећан за хиљаду КМ у односу на прошлу годину и биће додијељен пчеларима који имају најмањи број кошница и не могу се пријавити за подстицаје код ресорног министарства - нагласио је Михољчић.

Истиче да су ове године уведене нове мјере субвенције живинарима за куповину опреме за опремање фарми за тов бројлера у износу до 20.000 КМ, као и суфинансирање премије осигурања за ратарске и воћарске културе и осигурање у сточарској производњи у износу до 10.000 КМ. 

- Све је теже производити на отвореном па се због честих елементарних непогода, од којих је једна недавно погодила нашу општину и причинила знатну штету, пољопривредници одлучују да осигурају своје усјеве и то је исправан пут - истакао је Михољчић.

Правна лица

Марко Михољчић каже да ће бити размотрен приједлог једног од чланова Савјета за пољопривреду општине Србац да и правна лица могу конкурисати за подстицаје.

- Сматрамо да садашњим подстицајима највише помажемо физичким лицима која у односу на правна, добијају мање субвенције од министарства, али потрудићемо се да сљедеће године омогућимо и правним лицима да се пријаве за неку од мјера - рекао је Михољчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана