Општина спасава Центар за културу у Српцу

Дејан Јовичић
Општина спасава Центар за културу у Српцу

Србац - За Центар за културу и спорт у Српцу стижу бољи дани, ако је судити према најавама новог општинског руководства, које је спремно да се ухвати у коштац са нагомиланим обавезама ове установе.

Због дуга за електричну енергију спортске дворане, којом Центар газдује, а који је достигао 64.800 КМ, овај објекат искључиван је са мреже у више наврата у посљедњих годину, а Центар за културу ставио је кључ у браву на објекту. Посљедње искључење десило се прије мјесец, а у "Електродистрибуцији" су јасни - нема струје док не буду измирене обавезе.

Због новонастале ситуације највише испаштају спортисти којима је онемогућено да тренирају, али и да дочекују спортске ривале.

Футсал играчи из Градишке, који утакмице као домаћини играју у србачкој дворани, због искључења струје морали су да првенствену утакмицу одиграју у Котор Варошу. У још горој ситуацији је Женски рукометни клуб Србац који није могао тренирати у вечерњим часовима и практично без иједног правог тренинга одиграо је јесењу полусезону. У сличној ситуацији је био и мушки рукометни тим из ове општине.

Директорица Центра за културу и спорт Данијела Вукотић каже да, иако дворана не ради, мјесечно стижу камате на неплаћене обавезе у износу од 300 КМ.

- Крајем 2013. године потписала сам репрограм са србачком "Електродистрибуцијом" на износ од 50.000 марака и двије године редовно плаћала обавезе. Међутим, због минуса у каси посљедњих годину нисмо плаћали репрограм и редовну потрошњу, па су дугови драстично повећани и у овом тренутку немамо никаквог рјешења - рекла је она.

Вукотићева каже да радницима ове установе касни чак 14 плата, а у посљедње двије године им нису уплаћивани доприноси. Због тога планира састанак са новим начелником општине Млађаном Драгосављевићем (СНСД) како би био нађен излаз из тешке ситуације.

Драгосављевић каже да је упознат са ситуацијом у овој установи и да је већ предузео конкретне мјере на репрограмирању насталих обавеза.

- Даћу све од себе да струја буде ускоро пуштена у овај објекат како би спортисти имали нормалне услове за рад, али и из разлога што би због честих искључења струје могла настати штета на њиховом систему за гријање - нагласио је Драгосављевић.

Центар за културу и спорт је у најтежој финансијској ситуацији од свих јавних предузећа и установа у Српцу, због чега су у протекле четири године његови радници штрајковали у неколико наврата прозивајући тадашњу локалну власт са начелником Драгом Ћирићем на челу који је, према њиховим ријечима, ставио ову установу на дно листе приоритета.

Процјењује се да су укупна задужења ове установе премашила 200.000 марака.

Отказане манифестације

Због честих искључења струје у посљедње двије године отказано је више домаћих и републичких манифестација, попут државних такмичења у каратеу и плесу. Неизвјесно је и одржавање два сусрета мотоциклиста који су планирани до краја мјесеца

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана