Општина Градишла тужила чиновнике јер не плаћају комуналије

Милан Вујић
Општина Градишла тужила чиновнике јер не плаћају комуналије

Градишка - Општинска управа у Градишци тужила је двадесетак својих радника који су избјегавали да плаћају воду, канализацију и друге комуналије, па је тај дуг достигао 56.000 марака.

Многи радници у општинској администрацији годинама избјегавају да плаћају обавезе Служби обједињене наплате (СОН), због чега је начелник општине Зоран Латиновић одлучио да ова дуговања буду наплаћена путем суда.

О овом проблему је "Глас Српске" писао још 2013. године, када је половина општинских службеника, односно њих 70, по разним ставкама СОН-у дуговала више од 100.000 марака. Међутим, само ситни дужници су платили своја дуговања, док они што су највише дуговали и даље не желе да плате.

- Највећи дио наведеног дуга је под тужбом и за већину још није завршен судски поступак. Суд ради својом динамиком и вјероватно ћемо кроз извршни поступак одређене обавезе успјети од њих да наплатимо - рекао је Латиновић.

Он је истакао да сви који обављају јавну функцију морају да имају осјећај одговорности према општини и њеним становницима.

- Не можемо ми у име општине позивати грађане да плаћају комуналије, ако неко ко ради у Општинској управи и прима редовно плату не измирују своје обавезе - истакао је Латиновић.

У Одјељењу за финансије општине Градишка наводе да је по основу судских спорова, када су у питању радници Општинске управе, утврђена застара дуга од 4.755 КМ, док је остали износ утужен. Подсјећају да се против дужника који нису измирили обавезе више од девет мјесеци суду подносе приједлози за извршење, да би се избјегао случај застаре потраживања и повећала наплата.

- Када су у питању запослени у Општинској управи, тешко је установити тачан износ дуга, јер се фактуре испостављају на власнике објеката, односно кориснике. Веома често носиоци обавеза нису људи запослени у Општинској управи, већ чланови уже породице отац, свекар, муж и други - кажу у Одјељењу за финансије.

Службом обједињене наплате су обухваћена 18.702 корисника, којима се у просјеку фактурише 450.000 КМ и проценат наплате се креће око 90 одсто на мјесечном нивоу.

Латиновић је рекао да ипак наплатом дуговања могу бити дјелимично задовољни, јер је половина дуговања измирена.

- Када су у питању запослени, приликом подношење захтјева за судско извршење даје се приједлог да се дуг намири од плате. За вођење дисциплинских мјера против запослених који не плаћају комуналије не постоји правни основ, јер су то личне обавезе, као и свих других грађана корисника комуналних услуга - истакао је Латиновић.

Софтвер

Зоран Латиновић је рекао да захваљујући новом софтверу грађани уз рачун аутоматски добијају и књижицу дуговања.

- Кроз њих потрошач може за сагледа основ обавезе за плаћање, као и висину дуга, како на мјесечном нивоу тако и свеукупну, што раније није био случај - истакао је Латиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана