Полицијска управа Градишка: Опрез приликом спаљивања корова

Срна
Foto: Илустрација

ГРАДИШКА - Полицијска управа Градишка позвала је грађане да спаљивање корова и другог материјала приликом уређења имања обављају само док су повољни временски услови и на површинама које могу контролисати, те упозорила да ће предузимати мјере против оних који изазову пожар.

Из Полицијске управе Градишка су навели да, с обзиром на то да предстоји прољећно крчење и уређење пољопривредног земљишта, посебну опасност представља неконтролисано паљење у близини шума и засада, те је након спаљивања потребно угасити остатке несагорене материје.

Током прошле године је на подручју у надлежности Полицијске управе Градишка евидентиран 31 пожар, од којих су четири била шумска, а у прва два мјесеца ове године евидентирана су два пожара.

Полиција је подсјетила да је у према закону забрањено паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасаца и предузимања неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре.

Законом је дефинисана новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ за прекршај физичког лица које пали коров и други пољопривредни отпад без претходног обавјештавања.

У случају неконтролисаног ширења ватре потребно је одмах о томе обавијестити ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана