Опозиција у Требињу тражи Пртилову оставку

Цвија Мркоњић
Опозиција у Требињу тражи Пртилову оставку

Требиње - Опозиција у Требињу напустила је у петак засједање редовне Скупштине града, након што је, како тврде, предсједник локалног парламента Слободан Пртило прекршио Пословник о раду, због чега су затражили његову неопозиву оставку.

У опозицији, коју чине одборници СНСД-а, НДП-а и ДНС-а,  истакли су да је Пртило прекршио пословник јер је прије усвајања дневног реда верификовао мандат Небојши Рудану из Покрета за Требиње, што није смио да учини. Шеф Клуба одборника СНСД-а Здравко Бутулија истакао је да се на прву тачку дневног реда прешло без расправе и усвајања дневног реда.

- Иако сам упозорио предсједника да крши пословник и да не смије то да ради, те да треба да испоштује процедуру, он је то потпуно игнорисао. Оно што је урадио Пртило, а са њим и остали одборници скупштинске већине, уз договор и по налогу градоначелника Славка Вучуревића, једна је велика срамота за ову власт - каже Бутулија.

Истиче да пословник налаже да се прво дневни ред ставља на разматрање, након чега долазе евентуалне измјене и допуне, затим се прелази на тачке дневног реда.

Бутулија сматра да је ток сједнице урађен с намјером, јер је власт, како каже, свјесна да нема више скупштинску већину и да је прича о њеној стабилности пала у воду.

Свечану заклетву и верификовање мандата нису жељели да учине ни одборници СНСД-а Вера Булут и Предраг Шкоро јер, како је истакнуто, нису жељели да крше пословник Скупштине.

Одборник ДНС-а Петар Иванковић такође сматра да је на сједници Скупштине извршено политичко насиље, те прекршен Пословник о раду.

- То је чиста политичка манипулација и као одговорни људи морали смо напустити сједницу да не бисмо кршили закон - казао је Иванковић, додајући да је неизвјесно да ли ће учествовати у раду наредних сједница Скупштине града.

Сједницу је, из непознатих разлога, напустио и одборник НДП-а Слободан Шараба, који се никоме није јавио и није образложио свој одлазак.

Пртило је негирао оптужбе, те истакао да је његов задатак да, како каже, створи демократске услове за рад одборника.

- То значи да верификујемо одборницима мандате и да им омогућимо да равноправно учествују у раду Скупштине - казао је Пртило, додајући да је ово исполитизована прича која има за циљ блокаду рада Скупштине.

Вучуревић одлазак одборника опозиције сматра опструкцијом локалног парламента, али и покретања радова на аеродрому.

- Да је било ријечи о гашењу Индустрије алата или пропасти "Свислајона", сви би ти одборници остали и славили, јер све што је зло за Требиње СНСД и његови пратиоци славе, а све што доноси добро они напуштају и опструишу и на овакав начин бојкотују - сматра Вучуревић.

Аеродром

Скупштина града Требиња донијела је одлуку да прода 200.000 квадратних метара градског грађевинског земљишта на локацији Дубраве - Зупци власнику концерна "Свислајон" Родољубу Драшковићу, који на овом простору планира изградњу аеродрома.

Шеф Подручне јединице Републичке управе за геодетско-имовинско-правне послове Слободанка Пудар-Јовановић тврди да су надлежне службе прекршиле закон јер је, како каже, на основу фиктивних података донесена одлука о продаји земљишта за изградњу аеродрома. Она је напустила сједницу јер није жељела да прочита рјешење које јој је, како је рекла, припремљено, пошто она не стоји иза њега.

Један од директора компаније "Свислајон" Раденко Драшковић истакао је да се без емоција мора расправљати о пројектима и радовати се онима који доносе добро свима.

Засједање бојкотовали

Здравко Бутулија (СНСД)

Вера Булут (СНСД)

Предраг Шкоро (СНСД)

Петар Иванковић (ДНС)

Слободан Шараба (НДП)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана